Verdict pentru țeparii de pe internet

Mai mulți tineri din zona Motru, unii dintre ei arestați preventiv cu doi ani în urmă după descinderi ale procurorilor DIICOT Târgu Jiu, au fost condamnați luni, 13 martie, la diverse pedepse pentru faptele lor.

Judecătorii Tribunalului Gorj au fost cei care au stabilit condamnările pentru fiecare în parte, lider al grupării specializate în fraude informatice pe internet fiind considerat Daniel Raul Joenel. Acesta a suferit o condamnare de 3 ani cu executare pentru fapte asemănătoare și la sfârșitul anului trecut, într-un alt dosar. Acum el a primit trei condamnări cuprinse între 4 luni și 1 ani și 4 luni, toate fiind contopite într-una singură. „Constată că infracţiunile sunt concurente şi (…) aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an şi 4 (patru) luni închisoare la care adaugă un spor de 6 (şase) luni, urmând ca inculpatul să execute o pedeapsă de 1 (un) an şi 10 (zece) luni. În baza art. 404 alin. 4 lit. a) C.proc.pen., deduce reţinerea şi arestul preventiv din data de 02.04.2015 şi până la 30.06.2015”, a decis instanța.

Alt inculpat din dosar, Marius Viorel Farcaș, a primit o condamnare de 1 an și 2 luni, instanța constatând că faptele au fost comise în perioada în care inculpatul se afla în termenul de 6 ani de supraveghere decis de Tribunalul Prahova într-un alt dosar. Ca urmare, cele două pedepse au fost contopite, iar individul s-a ales cu o perioadă de detenție de 4 ani și 2 luni, cu executare. O pedeapsă de 1 an și cinci luni a fost dispusă față de bucureșteanul Alexandru Cristian Ivan, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani. În acest interval de timp, individul trebuie să execute și 60 de zile de muncă în folosul comunității. Un alt membru al grupării, hunedoreanul Cosmin Daniel Bostan, a primit o condamnare de  1 an și 6 luni, executarea fiind suspendată și înlocuită cu un termen de încercare de 2 ani, timp în care, de asemenea, trebuie să presteze 60de zile de muncă în folosul comunității. Doi ani de închisoare, înlocuiți cu un termen de încercare de 2 ani, au fost dispuși și pentru Cristian Iurov, din Babadag, el având obligația de a presta muncă în folosul comunității pentru 60 de zile. Pedepse similare au fost dispuse și pentru inculpați care provin din Ișalnița, Strehaia, Drobeta Turnu Severin sau Motru.

Magistrații au respins acțiunea civilă formulată de compania American Express, dar a menținut sechestrul asigurator asupra mai multor sume de bani ridicate în urma perchezițiilor de la domiciliile inculpaților, Sechestrul este menținut inclusiv pe diverse sticle de băuturi, baxuri de țigări sau perechi de încălțăminte, toate achiziționate cu bani proveniți din activitățile ilegale. Membrii rețelei spărgeau conturile unor cetățeni străini și foloseau banii în interes propriu. Acum ei trebuie să suporte și cheltuieli judiciare către statul român. Decizia instanței nu este definitivă.

Vizualizări: 362

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: