Versuri pentru suflet: Interviu cu Constantin Romulus Preda

Poezia, cea mai veche formă de exprimare a oamenilor, a rămas nemodificată în esență, chiar dacă s-a schimbat în diverse forme și stiluri. Acest limbaj universal al sufletului a rezistat nu doar trecerii timpului, dar și transformărilor radicale ale societății. În era digitală în care trăim, poezia și-a găsit un nou refugiu: rețelele de socializare. Instagram, în special, a devenit o nouă metodă de exprimare pentru cei care scriu poezii, oferindu-le o platformă în care să-și împărtășească versurile cu lumea întreagă.

Unul dintre acești poeți, care a reușit să capteze esența vremurilor noastre și să o transpună în cuvinte care rezonează cu inimile multora, este Constantin Romulus Preda. În interviul ce urmează, el ne oferă o fereastră către sufletul său, explorându-și pasiunea pentru artă și modul în care vede lumea.

Reporter: De ce scrie poezie Costi Preda?

Constantin Romulus Preda: Tu de ce respiri? Din același motiv scriu și eu. Poezia este temelia lumii, o lume fără poezie nu poate fi creată, nici măcar imaginată.

Rep: Cum a început pasiunea ta pentru poezie?

C.R.P: Pasiunea este ceva ce poți stăpâni la un moment dat. Cred că poezia e mai mult de-atât, o cauți mereu, o simți, dar n-o poți avea niciodată. Încă o caut, mă opresc la fiecare răscruce crezând că am dat de un izvor de apă vie, dar călătoria se prelungește la nesfârșit.

Rep: Ce altă formă de artă te inspiră?

C.R.P: Viața este opera supremă de artă, cu luminile și umbrele ei. Totul este creație continuă în jurul nostru, privește, toamna, frunzele în cădere și vei înțelege că paradisul nu este o simplă metaforă. Nimic nu poate egala în frumusețe viața care începe în fiecare zi.

Rep: Mai citesc oamenii poezie in 2023?

C.R.P: Oamenii vor citi poezie și în 5023, poezia este cel mai puternic drog existent, imaginează-ți o lume dependentă de poezie. Cu siguranță, ar avea un sens, n-ar mai fi nevoită să caute ieșirea din labirint, ci s-ar ridica deasupra lui. Simplu ca zborul lui Brâncuși.

Rep: Care este cea mai neașteptată sau emoționantă reacție pe care ai primit-o la una din poeziile tale?

C.R.P: Declarațiile de dragoste! Oamenii și-au unit sufletele declarându-și "cu tine începe tot ce nu are sfârșit". Cum să înțelegi poezia dacă nu iubești? Sau invers...

Rep: Ce scriitor te-a influențat cel mai mult în creațiile tale?

C.R.P: Caut să uit tot ce trăiesc, tot ce citesc, să mă uit în permanență, ca un creuzet ce arde la nesfârșit în căutarea focului prim, care nu mai arde, ci doar încălzește, liniștește. Sunt un impostor al literaturii, intru pe ascuns în lumile altora, le trăiesc și le uit. Asta poate fi o crimă, nu?

Rep: Ce te motivează să continui să scrii și să împărtășești poezii cu comunitatea ta de pe Instagram?

C.R.P: Urâțenia lumii! Cum să nu te revolți împotriva unei lumi în care unii fac declarații de război, în loc de declarații de dragoste? Nimic mai absurd! Absurdul există doar în realitate, niciodată în artă. Și dacă arta este adevărata viață, cea care îți dă aripi și te face să iubești

Rep: Cum gestionezi momentele în care te confrunți cu blocaje de creativitate?

C.R.P: Poezia este opusul blocajului. Dacă privești cerul înstelat, ai scris un poem. Dacă te îndrăgostești toamna, ai scris, de asemenea, un poem. Dacă te arunci în gol, cu ochii deschiși, în abisul unui vis, la fel. Dar dacă te trezești înger, ce faci?

Rep: Cei de la Umur au creat o colecție de tricouri care îți poartă numele. Spune-ne mai multe despre această colaborare.

C.R.P: Colaborarea cu Umur este, mai degrabă, materializarea unei dorințe mai vechi. Mi-am dorit mereu ca oamenii să-mi poarte poezia, ca pe un dor de zbor și infinit. Îndrăgostiți-vă mai des și purtați poezie! E și acesta un fel de a schimba lumea, nu?

Colecția dintre Umur și Costi Preda o poți găsi aici: Umur x Constantin Romulus Preda

Galerie foto





Vizualizări: 3,637

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: