Interviu cu Adrian Tetileanu, șeful secției de ginecologie din cadrul Spitalului Județean Târgu Jiu 

Adrian Tetileanu, medic primar obstetrică-ginecologie și șeful secției de ginecologie din cadrul Spitalului Județean Târgu Jiu, explică în cadrul interviului de astăzi ce înseamnă cancerul de endometru, de la ce vârstă poate apărea și de ce este extrem de important pentru femei să meargă la controale ginecologice periodice.


Reporter: Ne-am propus ca în interviul de astăzi să aflăm mai multe amănunte despre cancerul de endometru. Este un subiect care ar trebui discutat mai mult în ultima perioadă și de aceea ne-am gândit să vorbim despre o problemă delicată pentru multe femei. Spuneți-ne cât de mult ne poate ajuta descoperirea cancerului din timp? Ce simptome ar trebui să ne pună semne de întrebare?

Adrian Tetileanu: Primul și cel mai important semn, dacă nu singurul, al cancerului endometrial este „sângerarea uterină după menopauză”.  Aproximativ 50% dintre femeile ce prezintă cancer de endometru au ca primă manifestare o sângerare vaginală, de obicei minimă la început. Hidroreea, pierderile purulente sunt mai rare, iar senzația de disconfort pelvin sau durerile sunt tardive.


Reporter: Este foarte important așadar să nu ajungem într-un stadiu avansat al acestei boli, dar și să mergem periodic la aceste controale ginecologice. De cele mai multe ori lăsăm să treacă prea mult timp... 

Adrian Tetileanu: Este foarte important să tragem un semnal de alarmă în privința aceasta. Iată care sunt exemenele prin care putem să descoperim această boală:

         Biopsia endometrială de aspirație , este una dintre cele mai puțin traumatizante și una dintre cele mai eficiente metode de diagnostic.

Dilatația cervicală și chiuretajul fracționat (endocol, cavitate uterină) este procedeul definitiv al diagnosticului de cancer uterin.

Chiuretajul fracționat are avantajul explorării cavității uterine în totalitate și în plus, a aprecierii stadialității cancerului endometrial (invazie endocervicală). Diagnosticul este foarte probabil la persoane în postmenopauză  cu sângerări uterine, la care examenul ecografic arată un uter mărit în volum cu o suprafață endometrială neregulată și o textură miometrială anormală .

           Ecografia transvaginală , are o importanță mai mare , cu sau fără instilație de lichid ( ultrasonohisterografie ) este folositoare pentru a aprecia dacă în cazul unui endometru de grosime minimă la o bolnavă în perimenopauză este vorba de o sângerare anovulatorie, dacă la o pacientă in postmenopauză este o sângerare prin atrofie de endometru sau in cazul unui endometru cu o grosime neobișnuită , dacă este vorba de un polip sau este nevoie de altă investigație. Este cazul în care endometrul are o grosime de mai mult de 5 mm, există o masă polipoidă sau o acumulare de lichid.


  Reporter:  Cum se diagnostichează cancerul uterin? Adică dacă ați putea să ne spuneți și alte modalități imagistice, alte verificări pe care am putea să le facem? 

     Dr. Adrian Tetileanu: Da! Orice femeie trebuie să facă măcar un control pe an. Iată care sunt acestea:

        Computer tomografia (CT) – are o mai mare acuratețe in diagnosticul formulat inițial în cancerul de endometru. Este folositoare și pentru determinarea adenopatiilor .

          Rezonanța magnetică nucleară (RMN) – deși furnizează imagini pertinente pentru tumoarea uterină, ea are mai puțină valoare clinică . În schimb este de valoare în aprecierile de extensie ale tumorii și în recidive. Semnătura diagnosticului în cancerul de endometru esre pusă desigur de examenul histopatologic.

           Interesantă este filiația hiperplazie- cancer. Semnificația hiperplaziilor endometriale este deosebit de serioasă , deoarece ele pot coexista sau evolua către cancerul endometrial, fiind considerate ca stări premaligne.


    Reporter:  Ce ne puteți spune despre atitudinea terapeutică? Mai exact cum este tratat cancerul endometrial?

          Adrian Tetileanu: Tratamentul cancerului de corp uterin depinde de stadiul afecțiunii, chirurgia și iradierea având cele mai mari șanse de reușită. Chirurgia oscilează de la histerectomie totală cu anexectomie (clasică) la colpohisterectomie lărgită ca pentru cancerul de col, chiar pentru stadiile I și în orice caz pentru stadiul II,  cu eventuală biopsie a unor ganglioni suspecți iliaci sau paraortici.


Iată care sunt riscurile vieții moderne:

Creșterea incidenței cancerului endometrial în ultimele decenii este legată, între altele, în mod strâns și incontestabil și de o serie de modificări în caracterele societății și în special ale populației feminine:

- creșterea speranței de viață 

- timpul lung de stimul estrogenic asupra endometrului, prin scăderea vârstei pubertății și prelungirea vârstei menopauzei

- infertilitate si paritate scăzută

- tulburările ciclului menstrual

- obezitate, diabet, hipertensiune arterială 

- tratamente hormonale

        Cancerul endometrial este un cancer hormonodependent – tratamentul prelungit cu estrogeni crește de 4-10 ori riscul femeii de a face un cancer de endometru. Fără a minimaliza importanța terapiei de substituire hormonală, putem spune că ea poate fi un factor de creștere a cancerului de endometru. În perioada actuală această cauză trebuie aplicată cu prudență, în cazuri bine studiate înaine de administrarea hormonală și atent urmărite în timpul tratamentelor.

 Reporter:  Indiferent ce probleme ai, chiar dacă par nesemnificative, trebuie să îți faci o programare la medic, pentru că și cele mai inofensive simptome pot ascunde boli grave.

 Adrian Tetileanu: Apariția sângerărilor vaginale intermenstruale sau a sângerărilor vaginale după instalarea menopauzei sunt simptome, în urma cărora este recomandat un examen  ginecologic. 



A consemnat Daniela Gapșea

Vizualizări: 3,487

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: