Viața unui copil, salvată prin telefon de un pompier gorjean

Un pompier din Gorj a salvat viaţa unui copil de 3 ani, prin telefon. O familie a sunat la 112 și a cerut ajutor, după ce copilul s-a înecat cu o bomboană și nu a mai putut respira. Mama micuțului a urmat sfaturile angajatului ISU Gorj și a reușit să-și salveze copilul înainte ca ambulanța să sosească. Dialogul este redat pe pagina de socializare a Ministerului Afacerilor Interne.

,,- Alo! Pompierii suntem! Ce problemă aveți?
La capătul celălalt al firului un bărbat în toată firea, care abia putea să spună:

– S-a înecat un copil domnule! Nu mai respiră!
Adrian, colegul nostru, paramedic cu experiență, tocmai se întorsese de la o intervenție și intrase în dispecerat să-și facă raportările. Aude conversația dintre dispecer și bărbat, ia căștile de rezervă pe urechi și preia apelul:

– Cu ce s-a înecat copilul, domnule?
– Cu o bomboană, dar nu mai respiră!
– Trebuie să vă calmați și, împreună, să încercăm să-l salvăm! Mă auziți?
– Avem nevoie urgent de o ambulanță!

– Domnule, trebuie să mă ascultați cu atenție! Ascultați-mă cu atenție, vă rog!
– Da! Vă ascult!
– Ce vârstă are copilul?
– 3 ani, domnule!

– O să vă rog frumos să-l luați în brațe, și să-l puneți pe brațul stâng cu fața în jos, astfel încât palma mâinii stângi să-i sprijine bărbia copilului! Ați înțeles?

Ca un ecou, se auzeau cuvintele bărbatului care dădea indicațiile primite unei alte persoane: “Pune-l cu fața în jos! Nu așa! Pe brațul stâng! Așa e bine!”
Adrian se asigură că, până aici, lucrurile sunt în ordine:
– L-ați pus?
– Da, domnule!

– Acum, încercați să-i aplicați copilului 5 lovituri cu podul palmei, între omoplați, de jos în sus! Ați înțeles? Trebuie să-l loviți de jos în sus între umeri!
Și, iar cuvintele bărbatului ca un ecou: “Loviți-l între umeri de jos în sus! De 5 ori!”
– Nu-și revine domnule! Nu respiră! Nu mai ajunge ambulanța?

– Ambulanță este în drum spre dumneavoastră! Concentrați-vă, vă rog! Haideți să mai încercăm o dată! Loviți-l pe copil în aceeași poziție! Mă auziți?
– Da, vă aud!
– Loviți-l un pic mai tare când vă spun eu! Da?
– Da, domnule!

– Haideți! Acum!
Și în liniștea care se așternuse în dispeceratul nostru, parcă se auzea bătaia din spatele copilului…
– Respiră?
– Nu, domnule!
– Haideti! Încă o dată!

Liniște deplină…
– Încă o dată! Acum!
Și dintr-o dată se aude plânsul copilului și țipetele de bucurie ale celor care făcuseră echipă să îl salveze: Respiră! Respiră! Și-a revenit!”


Copilul a fost salvat chiar de mama lui, la indicațiile salariatului Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj. "Într-o astfel de situație, primele minute sunt vitale! Tocmai de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să cunoaștem câteva reguli minimale de acordare a primului ajutor calificat! Noi îi spunem micuțului: "Drum lin prin viață!” și felicitări atât pentru Adrian, colegul nostru, cât și pentru cei care au ascultat indicațiile lui și l-au salvat pe copil!”, este mesajul postat pe pagina de facebook a MAI.

Vizualizări: 4,668

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: