Victor Tiţa, un simbol al cântecului popular gorjenesc

Victor Tiţa are 59 de ani şi este poate unul dintre cei mai cunoscuţi interpreţi de muzică populară din Gorj care a rămas, în pofida tendinţelor malefice de astăzi, un aprig susţinător al cântecului popular şi fidel cântecului tradiţional gorjenesc în ciuda numeroaselor sale călătorii atât în ţară cât şi în străinătate. Cu o activitate muzicale de peste 30 de ani, Victor Tiţa se declară un om împlinit sufleteşte şi mulţumit de ceea ce a putut să le ofere oamenilor.

Victor Tiţa a început să cânte încă de la o vârstă foarte fragedă şi încă de atunci a visat să poarte cântecul popular pe cele mai înalte culmi muzicale. A început prin a fredona cântecele Mariei Lătăreţu iar apoi, a căutat cu multă migală în tradiţiile strămoşeşti gorjeneşti cultivând tot ce se putea pentru a reuşi să redea oamenilor prin cântec folclorul autentic. „Am început la o vârstă foarte fragedă, în şcoala primară când fredonam cântecele Mariei Lătăreţu iar apoi mi-am dorit să fiu eu cel care creează muzica”, a declarat Victor Tiţa.

Cu o carieră de peste 30 de ani de activitate muzicală dintre care 25 de ani ca solist vocal al ansamblului artistic „Doina Gorjului” şi de 5 ani membru al colectivului Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu, Victor Tiţa a reuşit adevărate performanţe iar acum încearcă din răsputeri aşa cum poate, prin aportul său să ducă ansamblul artistic „Maria Lătăreţu” pe cele mai înalte culmi şi să aibă o viaţă lungă. „M-am străduit pe cât am putut să nu fac umbră degeaba spaţiului mioritic şi asta a însemnat foarte mult pentru mine ca om”, a declarat Victor Tiţa.

A cucerit America, Mexicul şi Costa Rica

În cele peste 200 de melodii pe care le are în repertoriu şi prin care şi-a creat un stil propriu de interpretare, Victor Tiţa nu a abordat decât stilul pur autentic gorjenesc care îl reprezintă cel mai bine.

De amintit este şi faptul că în perioada 1990-1994 Victor Tiţa este director al Ansamblului Artistic „Doina Gorjului”, perioadă în care acest ansamblu va atinge cote ale artei interpretative şi va susţine spectacole peste tot în lume. „Este o perioadă din viaţa mea cu care mă mândresc, perioadă în care am făcut turnee în toată Europa, America, Israel, Costa Rica şi Mexic”, a mărturisit Victor Tiţa.

Câştigător al trofeului „Floarea din grădină”, Victor Tiţa a participat la mai toate concursurile şi nu a fost festival de la care să nu se întoarcă fără un premiu fie el cât de mic. „La toate concursurile la care am participat nu am luat mai puţin de locul III, şi premiul III dacă l-am luat şi tot am luat ceva”, a declarat Victor Tiţa. Sărbătorile de iarnă le va petrece ca de obicei pregătind spectacole de colinde pentru posturile de televiziune la care este invitat iar la anul se pregăteşte pentru editarea unei casete şi a unui compact disc cu cele mai autentice cântece gorjeneşti.

Vizualizări: 410

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: