Videanu negociază salvarea termocentralelor

Autorităţile române vor demara negocieri cu reprezentanţii CE în vederea prelungirii termenelor impuse pentru realizarea unor investiţii de mediu la termocentrale, a declarat Adriean Videanu, care a precizat că, dacă acestea nu vor fi obţinute, termocentralele riscă să fie închise începând din 2011.

"Cele mai mari probleme le-am avut cu Paroşeni, dat fiind situaţia dificilă în care se afla Termoelectrica, dar am găsit împreună cu Ministerul Finanţelor soluţiile. Investiţiile sunt foarte întârziate, practic acestea ar fi trebuit începute de la momentul negocierii cu Comisia Europeană. Ele sunt elemente din tratatul de aderare, sunt angajamente ferme ale statului român. Din păcate, anul trecut, am constatat că nu erau nici măcar începute aceste investiţii. Le-am început pe majoritatea, sper să se finalizeze şi contestaţia în instanţă astfel încât să demarăm şi la Paroşeni această investiţie", a declarat Adriean Videanu.

Chiar dacă România este în întârziere cu aceste investiţii, poate prezenta Comisiei Europene faptul ca acestea au fost demarate, consideră ministrul economiei.

Riscă să fie închise

"La Craiova este în derulare procesul, la Rovinari la fel, la Turceni la fel. Chiar dacă suntem în întârziere putem să prezentăm Comisiei Europene faptul că am demarat toate aceste investiţii. Practic, acesta este şi intenţia mea, să încep o rundă de discuţii cu reprezentanţii Comisiei Europene, neîncercând să dau vina pe cineva. Cel puţin să le cer anumite termene de reevaluare, dar şi termenele de conformare legat de obligaţiile pe care le avem. (...) Daca au început investiţiile, eşti mult mai credibil în faţa Comisiei Europene. Negocierile încep după rezultatul în instanţă cu Paroşeni pentru că este ultimul hop din acest punct de vedere. Toate celelalte, chiar dacă sunt întârziate, sunt în derulare. Singura este Işalniţa cu grupurile 7-8 despre care ştiu că sunt anunţate în momentul de faţă licitaţiile. Aşteptăm rezultatele", a declarat Adriean Videanu. Termocentralele sunt obligate să treacă printr-un proces de retehnologizare pentru a putea să se alinieze normelor de mediu impuse de Uniunea Europeană. 

În caz contrar, riscă să fie închise chiar începând de anul viitor din cauza nerespectării normelor europene de mediu. Însă, foarte multe din aceste centrale nu au reuşit să obţină până în prezent fondurile necesare acestor investiţii estimate la peste două miliarde de euro. Termocentralele produc peste 54% din energia de pe piaţă.

Vizualizări: 104

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: