Viitorul PSD, pe mâini tremurânde

Ion Iliescu are 80 de ani şi încă mai este pentru unii pesedişti singura speranţă de a readuce PSD pe linia de plutire. Senatorul de Gorj Toni Greblă a formulat ieri oficial un astfel de punct de vedere, respins cel puţin în primă fază de Ion Iliescu. „Am 80 de ani… Nu am de gând să mă implic în treburi executive”, a spus Iliescu, conştient totuşi că este greu de găsit un alt om care să poată ţine PSD în mână.

Propunerea lui Greblă este fantezistă nu numai prin prisma vârstei lui Ion Iliescu, ci şi prin ceea ce reprezintă acesta. Iliescu este omul care ştie ce s-a întâmplat în Decembrie 1989 şi care ascunde adevărul de 20 de ani, pentru a acoperi structurile şi oamenii care au manipulat idealurile Revoluţiei. La umbra lui Iliescu cel sărac şi cinstit s-au dat marile tunuri economice, s-au făcut privatizări frauduloase, s-au creat miliardari din foştii nomenclaturişti şi securişti. Nu în ultimul rând, Iliescu este omul care a creat acest PSD (fost FNS, fost PDSR), un partid al baronilor locali şi grupurilor de interese, despre care toată lumea spune că are nevoie să fie reformat. Cum să vezi tocmai în Iliescu reformatorul partidului-

Şi totuşi, senatorul Greblă crede că Ion Iliescu ar trebui să conducă timp de un an PSD, timp în care să „reorganizeze de la bază” formaţiunea politică. Un partid reconstruit de Ion Iliescu este tot ce îi lipsea României de astăzi. De ce vrea Greblă un partid condus de Ion Iliescu, protectorul foştilor şi de ce nu actualilor securişti- Greu de spus, mai ales că Greblă a negat tot timpul faptul că ar fi fost ofiţer acoperit în timpul misiunii pe care a avut-o la Geneva, deci legături cu structurile nu ar avea. Sigur, Greblă îi datorează cariera politică lui Ion Iliescu, cel care l-a pus prefect de Gorj îmi primii ani de după căderea regimului ceauşist. Cel mai probabil Toni Greblă are şi un interes personal în aducerea lui Ion Iliescu la conducerea PSD, deoarece astfel ar putea accede şi el la şefia filialei Gorj, la care tânjeşte de foarte mult timp.

Şi totuşi, oricât ar părea de fantezistă revenirea lui Iliescu la cârma PSD, sunt voci care spun că bătrânul activist rămâne unul dintre cei mai lucizi oameni din partid, în ciuda vârstei înaintate. Iliescu este singurul care a spus la câteva minute de la anunţarea exit-poll-urilor că Geoană ar trebui să dea dovadă de prudenţă, nu să ţopăie la aflarea sondajelor. Şi a spus asta la o oră la care mii de pesedişti din ţară ţopăiau mai rău ca Geoană şi destupau şampanie după şampanie. Nu în ultimul rând, luciditatea lui Ion Iliescu s-a văzut şi ieri, când a respins propunerea aberantă a lui Greblă de a reconstrui PSD din temelii. „Am 80 de ani…” a reamintit preşedintele de onoare al PSD, cel care a spus cândva că nu va ieşi din politică decât cu picioarele înainte, dar implicarea lui va fi mai mică.

Lucid sau nu, Iliescu nu mai este o soluţie pentru PSD. Partidul a avut o şansă de a se reforma atunci când Geoană a preluat preşedinţia partidului, învingându-l la vot chiar pe Ion Iliescu. PSD era atunci în opoziţie şi cel mai probabil avea acum puterea, dacă nu ar fi s-ar fi băgat sub cearşaful liberal în 2007, iar mai apoi în pat cu PDL-ul lui Băsescu. Nu a făcut o opoziţie clară şi, dacă nu va face asta nici în următorii trei ani, va rămâne mult şi bine un partid al grupurilor de interese, dependent de ciolanul puterii.

Vizualizări: 102

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: