Casa muzeu Filofteia Lăcătuşu, inaugurată la Curtişoara

Casa Cârligei din cadrul Muzeului Arhitecturii Populare Curtișoara a devenit la începutul acestei săptămâni casa-muzeu Filofteia Lăcătușu. Oamenii de cultură din Gorj au avut iniţiativa de a strânge obiectele care au aparținut artistei și a le expune publicului larg, pentru a păstra vie memoria interpretei de muzică populară. Casa memorială ”Filofteia Lăcătușu” se adaugă astfel celor dedicate artiștilor Gheorghe Zamfir și Domnica Trop.

Cântecele artistei Filofteia Lăcătușu au răsunat la Muzeul Arhitecturii Populare din Curtișoara cu ocazia inaugurării casei memoriale. Evenimentul a avut loc în prezența membrilor familiei, cei doi frați Victor Daju și Mihail Daju și nepotul după frate al acesteia, Vasile Daju, cât și Mihaela Sandu, nepoata artistei. Cei mai talentați copii ai județului au oferit celor prezenți un mic spectacol. Printre aceștia se numără Luis Văcaru din Târgu Cărbunești, în vârstă de nouă ani, Larisa Cârlugea din Rovinari, în vârstă de zece ani, Roxana Croitoru din Târgu Jiu, Milena Borcan din Târgu Cărbunești, Bianca Sârbu din Runcu și Iulia Geanovu din Vâlcea. Prin glasurile lor au smuls ropote de aplauze din partea celor prezenți și au generat aduceri aminte. Cei care au evocat personalitatea artistei au fost Sica Rusu Durlai, colega sa de la Doina Gorjului, Albinel Firescu, reprezentantul Muzeului Județean Gorj, Dorin Brozbă, președintele Asociației Culturale ”Doruleț” din România. Însuflețiți de cântecul ”Ascultă, gorjanule”, rudele interpretei și reprezentanții autorităților locale au tăiat panglica prin care au inaugurat casa-muzeu. Filofteia Lăcătușu a trecut în neființă în urmă cu 35 de ani în timpul devastatorului cutremur din 4 martie 1977. Filofteia a fost unul dintre întemeietorii Ansamblului Artistic ”Doina Gorjului”, unde a fost și prim-solistă.

Obiectele personale, donate de membrii familiei

Interiorul casei a fost amenajat cu obiecte personale ce au aparținut interpretei, donate de membrii familiei din Alunu sau Roșia de Amaradia. Printre aceseta se numără un costum popular autentic purtat de Filofteia Lăcătușu în ultimele sale spectacole, un pick-up, discuri, CD-uri editate ulterior, fotografii sau suveniruri ale acesteia. Casa în care a fost amenajat acest mic muzeu este fosta casă Cârligei, aflată la interferența județelor Gorj și Vâlcea și are o singură încăpere. În acest fel casa dedicată memoriei interpretei de muzică populară se adaugă celor dedicate artiștilor Gheorghe Zamfir și Domnica Trop. În curând, în incinta Muzeului Arhitecturii Populare din Curtișoara va fi amenajată și o casă dedicată lui Constantin Gherghina, intitulat trompetistul de aur al neamului românesc, ce a cucerit lumea cu acest instrument. Deși este originar din Mehedinți, membrii familiei au fost de acord ca artistul să aibă un mic muzeu în Gorj.

Vizualizări: 296

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: