Vîlceanu o interpelează pe Dăncilă. Solicitare pentru mineri!

Deputatul PNL Gorj, Dan Vîlceanu, a făcut o nouă interpelare pe tema condiţiilor deosebite de muncă în minerit. De data aceasta către prim-ministrul Viorica Dăncilă, căreia îi cere să ia măsurile care se impun pentru ca minerilor şi energeticienilor să li se recunoască condiţiile de muncă deosebite şi după 31 decembrie 2018. Demersuri în acest sens au făcut şi sindicatele din Complexul Energetic Oltenia.

Avizele pentru condiţii deosebite de muncă din cadrul Complexului Energetic Oltenia vor expira la 31 decembrie 2018, iar condiţiile de muncă din companie nu au fost îmbunătăţite, susţine Vîlceanu.

Procedura utilizată până acum a fost de prelungire a acestor avize prin Hotărâre de Guvern, cu stabilirea unui Plan de prevenire şi protecţie, care să conducă la normalizarea condiţiilor de muncă. „Nici astăzi, condiţiile de muncă nu s-au îmbunătăţit, chiar compania energetică recunoscând că nivelul de noxe este tot ridicat. De asemenea, în carierele din companie lipsesc drumurile de acces sau alte facilităţi prin care munca oamenilor poate fi uşurată”, arată deputatul de Gorj.

CE Oltenia a obţinut prelungirea avizelor pentru condiţii de muncă până la 31.12.2018, cu un Plan de măsuri. „Pentru punerea în aplicare a măsurilor care să ducă la locuri de muncă mai bune, din punctul de vedere al asigurării condiţiilor, compania a cheltuit peste 21 de milioane de lei în perioada 2016-2017, însă analizele făcute de instituţiile acreditate în domeniu arată că noxele din cariere sunt în continuare la o valoare mare”, arată Vîlceanu, care spune că este nevoie de o nouă Hotărâre de Guvern pentru prelungirea avizelor pentru locuri de muncă în condiţii deosebite la Complexul Energetic Oltenia. „Situaţia nu a fost îmbunătăţită şi lucrătorii sunt expuşi zilnic la pericole, noxe, accidente de muncă şi îmbolnăviri profesionale. Peste 7.300 de angajaţi ai CE Oltenia sunt încadraţi în condiţii de muncă deosebite, ceea ce înseamnă peste 55% din personalul total al companiei. Nu e puţin, dat fiind că din cei peste 13.000 de angajaţi, câteva mii reprezintă TESA”, mai susţine Vîlceanu.

La final, acesta îi transmite lui Dăncilă că aşteaptă un răspuns rapid şi favorabil.

Vizualizări: 1,459

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: