Instituţii cu sute de salariaţi, fără contor la apă

Mai multe instituții din Gorj, printre care și Instituția Prefectului, plătesc apa consumată la paușal. Adică fiecare unitate plătește pentru fiecare angajat echivalentul a 6 metri cubi de apă indiferent de consumul înregistrat. Acum, după ani în care s-a practicat această metodă, Aparegio, furnizorul regional de apă și canal, a notificat instituțiile să-și contorizeze consumul, sperând astfel că crească încasările pentru apa livrată. Cei care vor refuza să-și monteze apometre vor fi acționați în instanță.

Societatea Aparegio a transmis la instituțiile de stat, dar și la agenții economici care au plătit până acum apă consumată în sistem tip paușal, să-și contorizeze consumul. Reprezentanții societății speră ca în acest fel să crească încasările la bugetul unității. "Am făcut o inventariere la sfârșitul anului a tuturor agenților economici, asociații de locatari și persoane fizice care sunt abonate la Aparegio Gorj și am constatat că sunt care au contracte în paușal. Sunt instituții publice, în jur de 100 la nivelul județului Gorj, însă sunt unele care deja au intrat în programul de contorizare și încep cu Biblioteca Județeană, care are 4 puncte de contorizare, este Tribunalul Gorj, este Banca Națională, sunt 2 grădinițe, dar care au fost contorizate. Mai este Biserica Baptistă, Poșta Română, ICTSR Dolj filiala Gorj, Prefectura, Omniasig, Comal, Registrul Comerțului. La aceste unităţi s-a calculat la cât au avut când au demarat activitatea pe numărul de angajaţi pe care îi aveau ori 6 metri cubi. Cred că de ani de zile plătesc mai puţin, unii, s-ar putea ca unii să plătească mai mult. O să vedem și facem diferențele atunci când o să facem contorizare la toate instituţiile", a declarat Traian Pătrășcoiu, directorul Aparegio.

Aparegio a făcut un grafic de contorizare la instituții și speră ca în următoarele luni să termine de montat apometre la toate. Autoritățile locale din Târgu Jiu sunt de părere că instituțiile trebuie să plătească pentru cantitatea de apă consumată, la fel ca marea majoritate a cetățenilor. "Consider că a fost greșit până în momentul de față ca instituțiile publice să aibă contract pentru paușal și că trebuie să se încheie contract, așa cum și populația încheie contract cu societatea Aparegio", a comentat Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu.

 Prefectura Gorj plăteşte apă pentru jumătate din angajaţi

Instituţia prefectului este una dintre instituțiile care plătește apa consumată prin sistemul paușal. Consumul lunar este de circa 195 de metri cubi, asta pentru că la încheierea contractului cu furnizorul de apă, unitatea avea doar circa 30 de salariaţi. Numai că în ultimii ani numărul angajaților s-a dublat, fiind incluşi şi salariaţii de la Permise şi Paşapoarte. Reprezentanţii Instituției Prefectului spun că vor contoriza consumul dacă Aparaegio cere acest lucru. "Nu am primit o astfel de notificare. În cazul în care vom primi în următoarele zile cu siguranță acceptăm să trecem la consum pe contor. În acest moment ne încadrăm undeva la suma de 1100 lei, avem 64 de angajaţi, însă, atunci când s-a încheiat contractul s-a luat în considerare că noi lucrăm şi cu publicul şi s-au pus în plus anumite persoane care vin în Prefectură zilnic", a spus Corina Belteu, purtător de cuvânt la Prefectura Gorj.    

 Plătesc mai puţin decât la pauşal

Consiliul Judeţean are montate apometre de circa 5 ani. Deși are un număr de angajați dublu decât Prefectura Gorj, Consiliul Județean plătește mai puțin pentru apa consumată. "Suntem contorizați și lunar se plătește factura către Aparegio. Media lunară este de, ca și consum, aproximativ 120 metri cubi. În momentul de față, Consiliul Județean are 131 de salariați", a spus Oana Paloș, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean Gorj

Reprezentanții Aparegio speră ca în cel mult 4-5 luni toate instituțiile să aibă consumul de apă contorizat.

Printre instituțiile care plătesc apa consumată la paușal se numără și: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Unitatea Militară Budieni sau Direcția Sanitar Veterinară Gorj.

Un metru cub de apă și canalizare este calculat în prezent de operatorul Aparegio la 5.74 lei.

Galerie foto


Vizualizări: 712

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: