Vinul consumat moderat ajută la combaterea depresiei

Consumul de vin roșu ajută la combaterea depresiei, spun oamenii de știință. Studiul susţine că acest consum de vin trebuie să fie destul de moderat până la extrem. Între  2 şi 7 pahare mici de vin pe săptămână s-au dovedit a avea cel mai puternic efect antidepresiv. Evident nu toate consumate într-o zi.

Consumul oricărui tip de alcool la un nivel moderat (sub 15 grame pe zi, mai puțin decât conține o băutură standard) reduce incidența depresiei, dar într-un grad mai mic. Efectul e același la bărbați și la femei și nu ține cont de alți factori precum fumatul sau statusul marital etc. Efectul pozitiv asupra sănătății mentale al consumului extrem de moderat de alcool a fost determinat după examinarea a 5 500 de băutori moderați, cu vârste între 55 și 80 de ani, care țin regim alimentar mediteranean, pe perioada a șapte ani. Niciunul dintre subiecți nu a suferit anterior de depresie și nici n-a avut probleme cu alcoolul la începutul studiului.

Consumul mare de vin poate provoca depresie

Studiile anterioare au demonstrat clar legătura dintre consumul mare de vin și depresie. Cât despre motivul pentru care consumul moderat de alcool are un efect diferit, studiul specifică: „Cantitățile mai mici de alcool ar putea exercita o protecție împotriva bolilor coronariene, protecție care a fost analizată. De fapt, se crede că depresia și bolile coronariene au aceleași mecanisme patofiziologice.” Consumul unei băuturi alcoolice, maxim două, pe zi, poate reduce riscul bolilor coronariene cu 30 până la 50 la sută. În orice caz, depășirea acestei cantități poate crește riscul de a dezvolta aceste boli, cât și riscul de a intra în depresie.

Subiecţii nu au suferit de depresie

Studiile arată că nivelul de satisfacție față de viață scade în jur de cincizeci și ceva de ani, apoi își revine, așa că, dacă cineva nu a fost diagnosticat cu depresie până la această vârstă, satisfacția lor față de viață ar trebui să crească. Din rezultatele acestui studiu, nu ne putem grăbi să tragem concluzia că consumul scăzut sau moderat de vin poate reduce depresia persoanelor care deja suferă de această tulburare, ci doar că, dacă nu ai avut probleme cu depresia până acum, consumul unor cantități mici de vin te poate proteja de această tulburare și în viitor.  În orice caz, vinul roșu se alătură cafelei pe lista băuturilor cu gust bun care luptă împotriva depresiei.

Vizualizări: 154

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: