Vişan: Nu luăm în calcul un black-out

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, a spus într-o declaraţie pentru presa centrală că nu ia în calcul producerea unui black-out în această iarnă. „Black-out-ul reprezintă cel mai rău lucru care se poate întâmpla unei ţări, prin urmare nu luăm în considerare acest lucru”, a spus oficialul. Black-out-ul ar presupune o pană majoră de curent, în sensul în care producţia şi importurile de energie nu ar putea acoperi consumul.

Problema în această perioadă nu vine de la lipsa combustibilului, ci de la defecţiunile reţelelor electrice. Producătorii de energie sunt şi consumatori, la CE Oltenia problema fiind că a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică a carierelor miniere timp de 20 de ore.

Doru Vişan a mai spus că, în această perioadă, atât consumul de energie, cât şi cel de gaze au crescut foarte mult la nivel naţional. „Situaţia în sistemul energetic este stabilă în ceea ce priveşte producţia de energie. Mixul echilibrat care caracterizează sistemul energetic în continuare are aceeaşi configuraţie, deci vorbim de o creştere a consumului la valori de peste 9.000 de MW, cu vârfuri de 9.600 de MW, acoperit în principal din producţia de energie pe bază de cărbune, gaze, nuclear, eolian şi hidro”, a mai spus Vişan.

Consumul de gaze a crescut şi el semnificativ, ajungându-se la 59 de milioane de metri cubi pe zi, faţă de circa 50 de milioane, cât este nivelul obişnuit pentru o zi de iarnă. Din producţia internă provin 29 de milioane de metri cubi, din depozite 18-21 de milioane de metri cubi, iar 7-10 milioane sunt importate. (A.A.)

Vizualizări: 1,074

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: