Vrea să declare stare de urgenţă în comună: Suntem într-o situaţie foarte critică

Avariile care s-au produs pe reţelele de alimentare cu energie electrică creează probleme majore în multe localităţi din Gorj. În lipsa curentului, sistemele de alimentare cu apă şi centralele unităţilor şcolare nu funcţionează, iar mulţi cetăţeni stau în beznă şi în frig. La Roşia de Amaradia, autorităţile locale spun că situaţia este gravă şi vor să declare stare de urgenţă, dacă localitatea nu va fi realimentată cu energie electrică.

Trei sate ale comunei Roşia de Amaradia au rămas fără curent. Autorităţile locale nu ştiau marţi dacă elevii vor putea reveni la şcoală. „Au rămas fără tensiune trei sate din cele şapte, cele mai importante. Astăzi (n.r. marţi, 18 decembrie) este a treia zi. Tot insist la cei de la Electrica. Au venit, au identificat la avarii, sunt foarte multe. Luăm în calcul să nu dăm drumul la şcoli miercuri, dacă nu reuşim să dăm drumul la energie, pentru că nu putem să încălzim unităţile. Toate au centrale termice şi fără tensiune nu putem să asigurăm confortul termic. Suntem într-o situaţie foarte critică”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia.

Din cauza avariei pe reţelele de alimentare cu energie, nici pompele utilizate pentru furnizarea apei în comună nu funcţionează. Primarul spune că a nins foarte mult, iar utilajele au intervenit cu întârziere pe drumurile judeţene. „Mă gândesc să declar stare de urgenţă de miercuri la Roşia de Amaradia, dacă nu rezolv problema cu cei de la Electrica”, a spus primarul din Roşia de Amaradia.

Avarii în zeci de localităţi

În zeci de localităţi din Gorj sunt probleme în ceea ce priveşte alimentarea cu energie electrică. Pentru unele zone, au fost găsite soluţii provizorii. Spitalul de Pneumoftiziologie Dobriţa a fost alimentat cu energie electrică de la un generator, timp de două zile. Problema a fost remediată luni după-amiază.

„Parte din Novaci nu este alimentat pentru că sunt câteva probleme pe liniile de înaltă tensiune. Am înţeles că au trecut la alimentarea din liniile de 20 de kV, dar lucrează. La Rasova, având în vedere că erau doi sau trei stâlpi rupţi, şi mulţi salcâmi căzuţi pe linia de electricitate, au trecut şi se alimentează cu grup electrogen de luni seara şi se va trece la alimentarea din reţeaua electrică. La Curtişoara, jumătate din sat nu este alimentat. Am discutat şi se va trece la o alimentare cu grup electrogen până la refacerea liniei de înaltă tensiune. Grupul electrogen va fi transferat de la Transelectrica în zona Curtişoara. De asemenea, la Cerna Sat, având în vedere că zăpada este foarte mare în munte, se va trece la alimentarea din grup electrogen”, a declarat Cosmin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Vizualizări: 3,647

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: