Taxă specială de gunoi, la Tismana

Administraţia locală din Tismana va achiziţiona pubele second hand, pe care le va pune la dispoziţia cetăţenilor oraşului. Achiziţia a fost aprobată printr-o hotărâre a Consiliului Local, de la sfârşitul lunii noiembrie. Tot atunci, consilierii locali au aprobat şi aplicarea unei taxe speciale de salubrizare. Astfel, începând de anul viitor, locuitorii oraşului vor plăti mai mult pentru acest serviciu.

Două sute de pubele second hand vor fi achiziţionate de administraţia locală din Tismana în vederea distribuirii lor către locuitorii care nu au în prezent astfel de lăzi de gunoi. Consilierii locali au avizat această achiziţie, care a fost prinsă într-o hotărâre de Consiliu Local prin care s-a aprobat şi aplicarea unei taxe speciale de salubrizare începând cu 1 ianuarie 2019. Cetăţenii din Tismana vor plăti mai mult cu 1 leu/persoană pentru ridicarea gunoiului.

Conform noilor prevederi, pentru gospodăriile formate din 1-3 persoane, tariful va fi de 6 lei/persoană/lună, din care 3,50 lei reprezintă prestare serviciu salubrizare, iar 2,50 lei recuperare cheltuieli efectuate fără sursă de finanţare, conform unei decizii a Camerei de Conturi Gorj din 2016. De asemenea, pentru gospodăriile de 4 sau mai multe persoane, taxa specială de salubrizare va fi de 24 lei, stabilită în aceleaşi condiţii, iar pentru gospodăriile nelocuite sau locuite temporar va fi de 2 lei/lună. Agenţii economici vor plăti o taxă de 150 lei/mc fără TVA.

Nu toţi consilierii locali au fost de acord cu această taxă. Ion Popescu, consilier local independent, spune că primăria încearcă să obţină de la toţi cetăţenii o sumă uriaşă pe care nu a reuşit să o recupereze de la cei care nu şi-au plătit taxa pe gunoi. „E problema primăriei. Noi, Consiliul Local, nu suntem recuperatori, să recuperăm 800 mii lei. Primăria a plătit sumele neîncasate la salubrizare. Curtea de Conturi a impus primăriei să recupereze aceşti bani. Acum, cei 800 de mii trebuie să-i plătească toţi. Inclusiv cei care ne-am achitat dările. De aceea nu am fost de acord. În final, a fost o majoritate care a hotărât lucru acesta. La fel şi pentru achiziţia de pubele. Tot primăria le va cumpăra, nu firma de gunoi”, a explicat Ion Popescu.

Vizualizări: 2,428

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: