Vrei livadă sau grădină pe acoperiş? Statul îţi dă bani!

Gorjenii pot obţine bani pentru înfiinţarea de miniparcuri, livezi sau plantaţii pe acoperişul locuinţei, începând de la sfârşitul acestei luni când vor avea posibilitatea să acceseze Programul Casa Verde Plus, program ce urmează a fi demarat de Ministerul Mediului. N-ar fi exclus ca în această vară să vedem crescând pomi fructiferi pe terasa vecinului, pentru că statul acordă bani şi pentru înfiinţarea unor livezi de mici dimensiuni. Beneficiarii acestui program vor fi persoanele fizice, asociaţiile de locatari, instituţiile publice, şcoli, spitale şi universităţi, a precizat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj.
Reporter: Unde pot fi amenajate aceste mini-parcuri?
Nicolae Giorgi: Prin Programul „Casa Verde Plus” vor fi finanţate materialele ecologice, sistemele de acoperişuri verzi, sistemele de eficientizare a consumului de resurse şi altele. Trebuie făcut ceva în scopul protecţiei naturii. Să nu uităm că orice plantăm contribuie la absorbţia de CO2. Aceste proiecte merg la anumite tipuri de acoperiş. Nu putem face un miniparc la o şarpantă, care este destul de înclinată. Zonele verzi sau miniplantaţii merg în general la blocuri, la terase, unde am un acoperiş plan. Acolo pot să-mi amenajez o zonă verde sau să-mi plantez ceva, dar trebuie să am grijă să nu afectez partea de impermeabilizare a acelui planşeu, a acelei structuri pentru că pot să creez probleme vecinilor.
Reporter: Ce se urmăreşte prin aceste programe?
N.G.: Sunt programe naţionale care au ca scop încurajarea consumului de produse ecologice, produse care să eficientizeze din punct de vedere energetic. Statul subvenţionează şi achiziţionarea becurilor ecologice, dar un proiect numai pe becuri ecologice nu poate să fie eligibil. Achiziţionarea de becuri ecologice trebuie corelată cu un alt tip de proiect: gen mini-parc pe acoperiş sau plantaţii pe terasă, oricum ceva de mică anvergură. Proiectele pentru finanţarea unei zone verzi, care să inspire oamenilor plăcere, aer curat au o dimensiune mai redusă.
Reporter: Ce sume pot fi accesate?
N.G.: Fiind un proiect nou şi nefiind încă un ghid de finanţare nu pot să avansez nişte sume ce pot fi obţinute, dar dacă pe Casa Verde se merge pe suma de 6.000 de lei, este posibil să se meargă prin similitudine, pe aceeaşi sumă şi în cazul Programului Casa Verde Plus.

Vizualizări: 519

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: