Vulpea face ravagii în gospodării din Târgu Jiu. Nu poate fi împușcată!

O vulpe a băgat spaima în zeci de familii din Târgu Jiu! Animalul sălbatic le-a omorât zeci de păsări, însă vânătorii nu-l pot împușca în oraș, doar dacă-l prind în afara municipiului. Oamenilor le e teamă că sunt mai multe vulpi și ar putea fi bolnave, pentru că acestea atacă ziua în amiaza mare, fără să se teamă de câini.

Primul atac l-a dat o vulpe chiar în ziua de Paști. De atunci a început coșmarul pentru zeci de familii care locuiesc pe strada Ana Ipătescu din municipiul Târgu Jiu. Oamenii s-au trezit cu zeci de păsări omorâte în ogradă. „Nu e prima dată. Ne-au mai mâncat 12 găini. La toți vecinii, a făcut ravagii. Atacă doar la orele prânzului. Soțul a stat la pândă să o prindă, dar nu a reușit. 40 de pui de câteva luni mi-a omorât doar azi (n.r. duminică). Nu îmi explic cum a sărit gardul ăsta înalt de doi metri. Ne confruntăm cu situația asta de mai bine de o lună”, ne-a spus o localnică.

Altă gospodărie, aceeași problemă. Povestea este parcă trasă la indigo. Toate păsările care erau prin curte au fost omorâte de o vulpe. „53 de pui mi-a omorât și mie plus vreo 10 găini. Am cumpărat un pui cu 9 lei bucata plus câți bani am investit în ei...”, s-a plâns o altă femeie care locuiește în zonă.

Cu păsările moarte, pe biroul directorului

Oamenii au făcut mai multe sesizări la Agenția Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj. Pentru ca șeful instituției să-l creadă, un localnic a pus într-un sac toate animalele moarte și le-a pus pe birou şefului AJVPS Gorj. „Am văzut-o pe coteț. Eu cred că sunt mai multe. Acum doi ani eu am omorât o vulpe. Am asmuțit cățeaua pe ea și eu i-am dat cu sapa în cap. S-ar putea să fie bolnave. Să aibă râie ori turb. Mi-e teamă să dau drumul și la câini să păzească ograda. Vecinul a fost la Tonca (n.r. Nicolae Tonca, directorul AJVPS Gorj) și i-a dus sacii cu păsările moarte și i le-a pus pe birou”, a spus un localnic.

Nicolae Tonca a explicat că știe situația foarte bine. „Un cetățean s-a prezentat cu doi saci în care avea găini și cocoși omorâți. Dumnealui zicea că au fost omorâte de vulpe. Însă acest comportament nu pare să fie al unei vulpi. Noi credem că acesta poate fi un dihor. O vulpe ia o găină și pleacă cu ea. Acolo, faptul că le-a omorât, noi știm că acest comportament îl are dihorul, pentru că le omoară și le suge sângele. Dumnealor spun că au văzut o vulpe, dar acea vulpe a fost omorâtă de niște câini, iar situația cu atacurile s-a repetat”, a explicat Nicolae Tonca, directorul AJVPS Gorj.

Împușcăm vulpea, dar nu în oraș!

În zonă a fost trimis un vânător, dar problema de care se lovește pare desprinsă dintr-o comedie. Vulpea nu poate fi împușcată, pentru că vânătorii nu pot folosi arma în oraș. Cu toate acestea, Tonca promite să monitorizeze situația pentru ca animalul să nu mai atace gospodăriile oamenilor din zonă. „Noi am vorbit cu paznicul de vânătoare. Zilnic merge în această zonă și vorbește cu oamenii să afle direcțiile de unde ar fi venit această vulpe. În extravilan, dacă avem noroc și ghinionul vulpii, dacă o găsim, aceasta poate fi împușcată. Acesta este sprijinul pe care îl putem acorda. Acțiunea va continua până când vom reuși, însă eu cred că e dihor, pentru că nu sunt urme. Dacă e așa, dihorul are cuibul pe sub magazii. Oricum, încercăm să împușcăm și vulpile care sunt în zona respectivă”, a mai declarat Tonca.

Galerie foto




Vizualizări: 5,917

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: