Fondul Proprietatea: Reducerea costurilor sau insolvența CE Oltenia

Greg Konieczny, Manager de Fond al Fondului Proprietatea (FP), a răspuns la o serie de întrebări adresate de Pandurul, cu privire la CE Oltenia. Acționarii minoritari transmit actualei conduceri că trebuie să ia măsuri dure de restructurare pentru a ajunge la un preț de cost de producție care să permită companiei să intre pe piață. În plus, Konieczny a mai spus că FP merge mai departe cu procesul din instanță, privind contestarea numirii lui Laurențiu Ciurel, dar în același timp susține orice măsuri ia acesta în interesul companiei.

Reporter: Este adevărat că reprezentanţii Fondului Proprietatea, acţionar minoritar la Complexul Energetic Oltenia, din judeţul Gorj, au solicitat în repetate rânduri concedierea a 5-7000 de angajaţi ai companiei? Dacă da, vă rugăm să explicaţi în câteva rânduri motivaţia dvs pentru a face această solicitare.

Greg Konieczny: Alte instituții, cum ar fi FMI, au identificat deja nevoia de restructurare fundamentală la CE Oltenia și suntem de acord că, pentru a deveni competitivă pe piata energiei, CE Oltenia trebuie să treacă printr-un proces complex de restructurare si reducere a costurilor. Inevitabil, acest lucru implică și reducerea personalului, dar nu trebuie să se limiteze la acest aspect si trebuie corelat cu o serie intreagă de alte măsuri dintre care menționam: optimizarea proceselor de producție si a operațiunilor, precum și reducerea costurilor fixe, reducerea costurilor materiale, optimizarea consumurilor și a cheltuielilor cu serviciile achiziționate, redimensionarea cheltuielilor generale și administrative având in vedere fuziunea care a dus la constituirea CE Oltenia și aprofundarea integrării între sucursalele complexului.

Rep.: Directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat în presa locală faptul că, în toamnă, compania ar putea intra în insolvenţă dacă nu va pătrunde în piaţă. Cum comentaţi afirmaţia?

G.K.: CE Oltenia are dificultăți uriașe în vânzarea energiei electrice pe piața liberă din cauza costurilor mari de producție. Întârzierea procesului de restructurare a generat cu siguranță un risc important pentru stabilitatea financiară a companiei. Suntem foarte ingrijorați de supraviețuirea CE Oltenia și suntem convinși că numai o restructurare profundă și urgentă a companiei va crea valoare pentru acționari și le va permite celor mai buni dintre angajati să își păstreze locul de muncă. Cu siguranță că nu ne-am dori să vedem CE Oltenia intrând in insolvență, dar acest risc trebuie luat in considerare dacă masurile de reducere a costurilor nu sunt aplicate în mod consecvent și cu determinare. Mai mult, CE Oltenia are de recuperat creanțe restante din partea unor companii de stat (precum RAAN, CET Govora, SC Termo Craiova SA) care se ridică la peste o jumătate de miliard de lei.

Rep: Vă menţineţi punctul de vedere, potrivit căruia numirea lui Laurenţiu Ciurel în funcţia de manager privat nu a respectat procedura şi ce demersuri faceţi pentru intrarea în legalitate? 

G.K.: Ne menținem părerea referitoare la selectarea și numirea Directorului General al companiei. Vom lua toate măsurile necesare pentru a asigura că legislația în vigoare este respectată în toate companiile din portofoliul nostru. Indiferent de acțiunile care vizează procedura de selecție a Directorului General, susținem și încurajăm actuala conducere să ia masuri de restructurare în cele mai bune interese ale companiei.

Vizualizări: 323

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: