Zarzavat pentru iarnă, neprelucrat termic

Legumele pentru diverse mâncăruri se conservă pentru iarnă sub formă de zarzavat. Acesta este bogat în vitamine dacă este pregătit fără fierbere sau altă prelucrare termică și fără sterilizare.

Zarzavatul neprelucrat termic poate fi inclus în toate felurile principale și secundare de mâncare, chiar și în sosuri și prăjeli. Legumele conservate fără prelucrare termică își păstrează aroma și gustul autentice, cu adevărat văratice.

Ingrediente: 1 kg de roșii; 1 kg de morcov; 1 kg de ceapă; 1 kg de ardei dulce; 2-3 rădăcini de pătrunjel; verdeață - după gust; 170 g de sare grunjoasă neiodată la fiecare kilogram de legume.

Atenţie, legumele se cântăresc după curățarea de părțile necomestibile, altfel riscaţi să fie prea puţin sărate.

Mod de preparare: Îndepărtați cotoarele roșiilor spălate și puneți-le într-un bol adânc. Acoperiți-le cu apă clocotită și lăsați-le să se opărească timp de 30 secunde. Apoi scoateți-le din apă și curățați-le de coajă cu ajutorul unui cuțit mic: după opărire coaja roșiilor se separă foarte ușor de pulpă. Tăiați roșiile decojite în cubulețe şi dați morcovii prin răzătoarea mare, iar rădăcinile de pătrunjel printr-una puțin mai mică.

Tăiați cepele şi ardei dulci în cubulețe şi mărunțiți verdeața. .Puneți toate ingredientele pregătite într-un vas încăpător şi amestecați-le foarte bine cu ajutorul unei linguri de lemn.

Metoda clasică de conservare este la borcan. Amestecați legumele cu sarea grunjoasă, neiodată, respectând proporția indicată în reţetă. Acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să interacționeze pe parcursul a 15 minute. În acest timp legumele își vor elibera sucul, iar sarea se va dizolva. Transferați legumele în borcane curate și uscate (nu este necesar să le sterilizați), așezându-le cât mai compact. La sfârșit turnați sucul eliberat de ele în borcane, umplându-le complet. Acoperiți borcanele cu capace de plastic și puneți-le într-un loc răcoros: în frigider sau în pivniță.

Vizualizări: 2,829

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Bucătărie:

Citește și: