Zbaterea ochiului, motiv grav de îngrijorare?

Există un spasm al ochiului, involuntar, care de cele mai multe ori se repetă timp de mai multe zile. Cu siguranță s/a întâmplat să simțiți zbaterea ochiului și să vă întrebați  de ce apar spasmele oculare și mai ales ce se ascunde în spatele lor.

În general când ți se zbate ochiul, simți că ochiul nu are astâmpăr și ai tendința să tot freci cu mâna zona cu pricina, să te speli des pe față, să faci cumva numai să nu mai simți zbaterea aceea enervantă.

Există explicații științifice care arată că un spasm al ochiului, fie că apare la copil, fie la adult, poate fi cauzat de activitatea electrică a creierului, care determină celulele nervoase să transmită semnale către mușchi, ducând la apariția așa-numitei ”miochimie”. Termen medical, ce semnifică o  iritație a pleoapelor, un fenomen ce produce contracții ale mușchilor dintr-un anumit sector al corpului. Tradus prin mișcări involuntare, spasmul ocular implică de obicei pleoapa inferioară, fără însă a o ocoli, când și când, și pe cea superioară.

Explicația apariției acestei zbateri poate fi necesitatea de a purta ochelari, exotropia intermitentă ori chiar o tulburare neurologică nediagnosticată. Toate se pot ascunde sub valurile de clipiri care par câteodată că nu se mai termină, indiferent cât de mult ți-ai dori să le oprești. Dacă clipitul excesiv este însoțit și de durere, vinovatul poate fi oboseala musculară sau suprasolicitarea. Stresul, excesul de cofeină, somnul puțin, ochii uscați pot fi cauza supărării ochilor noștri. Nici consumul de alcool, expunerea la luminile puternice ori iritarea suprafeței ochiului și a pleoapelor interioare nu scapă de suspiciunea de vină. Efortul fizic, fumatul, vântul, amețeala, medicamentele, toate pot provoca apariția spasmelor oculare, care, în formă ușoară, se pot rezolva de la sine, fiind nedureroase și inofensive. Există însă și cazuri în care spasmul ocular, dacă este persistent și cronic, te trimite într-o zonă complicată, în care prezența medicului este obligatorie.

Remedii:

Schimbarea stilului de viață, o mai mare atenție la produsele pe care le folosim, pot ajuta la rezolvarea spasmelor.

Reduceți consumul de cofeină. Ceaiul, cafeaua, precum și ciocolata, reduse sau eliminate din alimentație timp de o săptămână sau două, pot schimba situația.

Opriți consumul de alcool. Alcoolul provoacă spasmul pleoapelor, deci este bine să vă abțineți de la el.

Dormiți suficient. Un somn odihnitor în fiecare noapte, precum și limitarea utilizării calculatorului ori a telefonului mobil înainte de culcare ajută la remontarea organismului și implicit la liniștirea spasmelor.

Hidratați-vă mai mult! Deshidratarea poate duce la aplatizarea ochiului, deci încercați să creșteți aportul de apă. De asemenea, puteți practica și hidratarea oculară. Pur și simplu, spălați alternativ cu apă rece și apă caldă ochii ținuți închiși. Se pot folosi și comprese calde/reci aplicate pe pleoape. Apa rece ajută la contractarea vaselor de sânge, în timp ce apa caldă le dilată. În cele din urmă, aceasta va crește circulația și fluxul sanguin către ochi.

Vizualizări: 4,273

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: