Zece lucruri de care trebuie să ținem cont când cumpărăm o mașină la mâna a doua

Atunci cand cumperi un autoturism  care nu este nou, este vital sa rulezi o diagnosticare auto cu ajutorul unui tester auto. Poti sa iti scanezi singur masina pentru a gasi erorile. Astfel economisesti timp si banii pe care ii dai la service, iar de multe ori "vanzatorii seriosi" care vand zeci sau sute de masini pe an sunt mana in mana cu angajatii reprezentantelor auto. Nu deveni o victima si scaneaza-ti singur masina! Este mai usor decat pare.

Iata cateva sfaturi pentru a-ti alege testerul auto care te poate scuti sa scheltuiesti mii de euro:

- Nu cauta "chilipiruri". Acestea de multe ori te costa mai mult pe termen lung.

- Restrange-ti cautarile pentru o marca sau daca poti pentru un model anume

- Citeste pe forumurile de specialitate despre problemele modelului de masina pe care vrei sa il achizitionezi sau intra pe grupurile de Facebook dedicate acelui model de masina

- Dupa ce cunosti problemele modelului posteaza pe un forum de specialitate pareri cu masina pe care doresti sa o cumperi, postand link-ul de pe site-ul de vanzari.

- Documenteaza-te despre testerele de diagnoza auto cele mai bune pentru marca respectiva. De exemplu pentru grupul VAG (VW, Audi, Skoda si Seat) cel mai utilizat tester auto din lume este VCDS. 

- Achizitioneaza-ti un tester de diagnoza din surse sigure si instaleaza-l pe calculator, tableta sau telefon.

- Vezi pe youtube cum se foloseste pe masina pe care vrei sa o testezi. In zilele noastre, exista foarte multe tutoriale de utilizare si instalare pe youtube.

- Daca masina iti place estetic, iar persoana care ti-o vinde pare de incredere, cere-i voie sa pui testerul pe masina, iar daca este de acord si nu gasesti erori (cel putin nu erori grave pe componentele importante ale masinii), poti sa te gandesti mai departe sa o duci la un service.

- Programeaza-te la un service de incredere. Intotdeauna pentru verificare tehnica si diagnoza auto, alege tu la ce service se vor face verificarile. Sub nici o forma nu merge la service-ul recomandat de vanzator, mai ales daca pare genul "samsar".

- Ai in vedere ca o testare a masinii in vederea achizitionarii poate sa dureze si 4-5 ore si poate sa coste si 100-150 Euro, in functie de marca si modelul masinii. Din start, daca folosesti un tester auto economisesti timpul si banii in cazul unei masini problematice.

Tehnologia momentului iti oferta foarte multe variante de testere auto. Unele se pot instala pe laptop, iar altele pe telefon, fiind astfel foarte portabile. Daca nu stii ce model de tester auto este optim pentru masina vizata, poti apela la specialistii care comercializeaa aceste device-uri pentru a nu face o greseala. Trebuie sa fii foarte atent, deoarece unele testere diagnosticheaza doar motorul, nu si celalalte module: cutie de viteza, ABS, imobilizator, partea electronica, navigatie, etc.

Vizualizări: 1,399

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: