Ploile au umplut pădurile din Gorj de ciuperci. Tone de hribi ajung peste hotare

Ploile din ultimele zile au fost de bun augur pentru culegătorii de ciuperci. Pădurile din Gorj s-au umplut de mânătărci și crăițe. Cele mai multe iau calea exportului și ajung pe mesele francezilor sau italienilor. Pentru că sunt din belșug, și prețurile au scăzut, dar ciupercile sunt o sursă importantă de venit pentru mulți gorjeni pasionați să cutreiere pădurile zi lumină.

În pădurile din Bîlteni roiesc culegătorii de ciuperci. A plouat mult și asta înseamnă că au răsărit multe mânătărci. Oamenii se întorc cu desaga plină și vând ciupercile la centrul de colectare din localitate.

De acesta se ocupă Tudor Duroi. De cinci ani a pus pe picioare o mică afacere în zonă. Toate ciupercile sunt atent selectate când ajung în centru. „Sunt foarte multe ciuperci. Mai ales după ploile din ultimele zile. A fost un an foarte bun pentru ciuperci. Se mai anunță ploi și va fi așa și în continuare. Ciupercile sunt mult mai sănătoase după ploaie. Noi am avut zile când am colectat mai bine de o tonă într-o singură zi. Avem oameni la depozit care cunosc foarte bine ciupercile. Sunt sortate, le cunosc bine și apoi le selectez eu. Nu lăsăm nici măcar una să ajungă în centrele de depozitare”, a spus Tudor Duroi.

Odată ajunse în depozit, ciupercile iau drumul exportului. Ajung în Franța, Spania, Italia sau Germania. Iar străinii plătesc bine și cer multe ciuperci din țara noastră pentru gustul aparte pe care îl au. „Străinii le cer pentru consum. Se folosesc pentru pizza, pentru conserve. Sunt și cantități ce se folosesc în industria medicamentelor. Străinii chiar s-au îndrăgostit de mânătărcile de la noi. În Franța, Spania, Italia, Germania livrăm aproape zilnic. Ciupercile din zona Gorjului sunt căutate pentru că sunt foarte bune, gustoase. Este mult de muncă în spate, dar merită. Este plăcut când le găsim în pădure. Este o plăcere să mergi după ele, prin pădure. Este și un venit pentru mulți localnici care le culeg și apoi le aduc la depozit. Este foarte complicat însă pentru noi să găsim forță de muncă. În acest moment, doar familia este implicată în toată munca. Nu găsim deloc oameni, din păcate”, a mai explicat Tudor Duroi.

Toți localnicii care merg să culeagă ciuperci le aduc la depozit ori le pun la păstrat pentru iarnă. "Noi am mers aproape zilnic la cules. A plouat și au fost multe. Am dus și la depozit. E un venit în plus și pentru noi. O parte am pus-o deja la păstrare. Facem conserve, le congelăm pentru la iarnă și le mai și gătim așa proaspete. Sunt un deliciu și știm că sunt sănătoase", a spus o localnică.

Specialiștii ne recomandă să nu cumpărăm ciuperci de pe marginea drumului, din spații neautorizate și nici să nu culegem bureți pe care nu îi cunoaștem pentru că ne pot pune sănătatea în pericol.

Galerie foto




Vizualizări: 6,961

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: