Zeci de gorjeni au sesizat la 112 prezența unor câini periculoși sau agresivi

În urma primirii a peste 30 de apeluri la 112, prin care cetăţeni din diferite localităţi ale judeţului Gorj au solicitat jandarmilor să intervină atunci când se confruntă în diferite situaţii cu câini periculoşi sau care devin agresivi pe domeniul public, lăsaţi liberi fără supraveghere pe stradă, jandarmii gorjeni vă recomandă pentru protecţia dumneavoastră următoarele:

- solicitaţi autorităţilor să intervină în sprijinul dumneavoastră

- ocoliţi câinii grupaţi în haită pentru că atunci ei devin agresivi

- evitaţi câinii periculoşi pentru că pot avea un comportanent imprevizibil

- rămâneţi calmi, aveţi stăpânire de sine, adăpostiţi-vă după diferite obiecte din apropiere (bănci, pomi, gard, stâlpi, etc.)

- observaţi şi fiţi atenţi la comportamentul câinelui pentru că anticipat atacului acesta mârâie, îşi înfoaie părul, îşi ţine coada în sus

- dacă vă simţiţi în pericol folosiţi bunurile pe care le aveţi la îndemână pentru a le interpune între dumneavoastră şi animal (umbrelă, geantă, băţ, etc)

- încercaţi să transmiteţi comenzi vocale pe un ton blând pot avea efect la câinii care le cunosc

Proprietarii şi deţinătorii de câini periculoşi sau agresivi au obligații prevăzute în O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi iar accesul câinilor pe drumurile publice și a căilor de acces către acestea, este permis dacă aceştia poartă botniţa şi sunt ţinuţi în lesă.

„La ultima solicitare transmisă de un cetăţean din cartierul Preajba, care fiind pe stradă s-a întâlnit cu un câine periculos liber şi fără botniţă, jandarmii gorjeni au identificat şi sancţionat contravenţional proprietarul câinelui cu amendă în valoare de 100 lei, pentru că şi-a scos la plimbare câinele din rasa ciobănesc mioritic, fără ca acesta să poarte botniță şi nici nu era ţinut în lesă“, a transmis Inspectoratul Județean de Jandarmi Gorj.

Nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi se sancționează contravențional cu amenzi cuprinse între 100 și 3000 lei, a mai precizat IJJ Gorj.

Vizualizări: 2,549

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: