Zeci de gorjeni donează sânge înainte de sărbători

Înaintea sărbătorilor de iarnă tot mai mulţi gorjeni se prezintă la Centrul de Transfuzii Sanguine din Târgu Jiu pentru a dona sânge.  Lipsa banilor şi dorinţa de a pune ceva bun pe masă de sărbători îi face pe gorjeni să ia drumul Centrului de Transfuzii din Târgu Jiu. Zilnic, peste 20 de donatori se prezintă la centru să doneze sânge pentru a intra în posesia bonurilor valorice cu care îşi pot cumpăra alimente din mai multe magazine din municipiul Târgu Jiu.

Peste 20 de gorjeni se prezintă zilnic la Centrul de Transfuzie Sanguină din Târgu Jiu pentru a dona sânge. Numărul acestora a crescut considerabil în această perioadă aşa cum se întâmplă de obicei înaintea sărbătorilor de iarnă. În schimbul bonurilor valorice, gorjenii merg şi donează sânge pentru a putea cumpăra alimente să pună ceva bun pe masă de sărbători. „De câteva zile noi avem numărul de donatori pe care ni l-am dori mereu să-l avem, adică în jur de 20-25 de persoane pe zi. Această situaţie este de două trei zile şi de obicei în preajma sărbătorilor vin mai mulţi donatori. Ei primesc bonuri valorice pentru că donează sânge şi pot să cumpere alimente de la mai multe magazine din oraş”, a declarat Maria Cazan, medicul şef al Centrului de Transfuzie Sanguină Gorj.

Pot a dona sânge numai gorjenii care nu suferă de boli cronice sau contagioase. „Sânge poate dona orice persoană sănătoasă adică să nu sufere de boli contagioase sau cronice cum ar fi diabetul, boli renale, de inimă, să aibă tensiune în limitele normale, la fel şi calcemia. Trebuie să aibă vârsta între aproximativ 20 şi 50 de ani şi greutatea în medie de 60 de kilograme”, a precizat Maria Cazan.

Cu toate că sunt foarte mulţi donatori în această perioadă sunt probleme cu stocul de sânge la grupele AB4 pozitiv şi negativ  şi la B pozitiv.

Vizualizări: 82

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: