Zeci de mii de fermieri se sustrag de la plata noului impozit agricol

Impozitul pe venitul agricol, inventat de guvernul Ponta în acest an, este ignorat de 90% dintre fermierii gorjeni. Din cei aproximativ 24.000 de fermieri care au solicitat subvenţii de la APIA, doar circa 2500 şi-au depus declaraţiile de venit. Asta în condiţiile în care până la data de 25 octombrie trebuie achitat 50% din impozit, valoarea acestuia reprezentând 16% din norma anuală de venit. Diferenţa de 50% din impozitul pe veniturile agricole trebuie plătită până la data de 15 decembrie inclusiv.

Gorjenii care deţin suprafeţe de peste două hectare ar fi trebuit să se înregistreze la Fisc, încă din luna iulie. Cu toate acestea, majoritatea nu şi-a depus formularul 221. Astfel, zeci de mii de gorjeni riscă să fie amendaţi după ce Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj a încrucişat baza de date cu cea a Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Nu numai gorjenii care nu şi-au declarat veniturile din agricultură vor fi sancţionaţi, ci şi cei care nu îşi vor achita 50% din impozit până la data de 25 octombrie. Valoarea impozitului rezultat din agricultură reprezintă 16% din norma anuală de venit, Fiscul ocupându-se de calcularea acestuia.

Potrivit conducerii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, sancţiunile pentru cei care se sustrag de la plata impozitului vor ajunge până la impunerea din oficiu. „Până la data de 25 octombrie trebuie achitat 50% din impozitul pe venitul agricol. Toţi cei care şi-au declarat veniturile din agricultură au primit la domiciliu câte o decizie de achitare a impozitului, în care se specifica inclusiv cuantumul sumelor ce trebuie plătite. Referitor la agricultorii care nu şi-au depus aceste declaraţii până în momentul de faţă, aceştia vor primi notificări şi riscă să fie amendaţi. Sancţiunile vor merge până la impunerea din oficiu. Avem o cheie de verificare a celor care nu şi-au declarat veniturile din agricultură, după ce am primit o evidenţă de la APIA cu toţi cei care beneficiază de subvenţii”, a declarat Marin Ciumag, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj.

Fermierii care nu şi-au depus Declaraţia 221 la timp şi obţin venituri din activităţile agricole sunt pasibili de amenzi cuprinse între 50 şi 500 lei, urmând ca impozitul plătibil să le fie estimat.

IMPOZITARE

Pragurile minime pentru care se aplică impozitarea sunt: 2 ha în cazul cerealelor, plante oleaginoase, sfeclă de zahăr sau cartofi; 0,5 ha legume de câmp; 0,2 ha legume în spaţii protejate; leguminoase pentru boabe - până la 1,5 ha; pomi pe rod - până la 1,5 ha; vie pe rod-până la 0,5 ha, flori şi plante ornamentale-până la 0,3 ha. În sectorul zootehnic pragul de impozitare pleacă de la 3 vaci şi tot atâtea bivoliţe, iar regula depunerii declaraţiei se aplică şi pentru efective de peste 50 de oi, 25 de capre, 6 porci, 75 de familii de albine şi 100 de păsări.

Vizualizări: 120

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: