Zeci de mistreţi vânaţi în pădurile din Gorj

Vânătorii gorjeni au liber la vânat mistreţi şi nu puţini sunt cei care îşi etalează exemplarele capturate. Unii pasionaţi ai acestei practici se mândresc cu mistreţii vânaţi chiar şi pe conturile de socializare. Nici vânătorii din cadrul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Gorj nu ratează nicio ocazie de a împuşca mistreţi.

Din luna august, de când este permisă vânarea mistreţilor, vânătorii gorjeni au intervenit numai acolo unde animalele sălbatice au produs pagube în culturile cetăţenilor. Astfel de cazuri au existat în Tismana, Peştişani, Muşeteşti, Turburea, Turcineşti, Bengeşti Ciocadia, Cruşeţ sau Aninoasa. Vânătorii gorjeni din cadrul AJVPS Gorj au voie anul acesta să vâneze peste 100 de mistreţi de pe cele 27 de fonduri de vânătoare administrate de agenţie în judeţul Gorj. „Având în vedere experienţa anilor trecuţi şi având în vedere că de la an la an sunt tot mai multe culturi, de porumb în special, migraţia mistreţilor este către aceste zone cultivate unde vin şi îşi caută hrana. Noi avem 125 de mistreţi cotă de recoltă în acest an. Noi de regulă începeam în jurul datei de 1 noiembrie. Având în vedere situaţiile cu oamenii care ne solicită şi fac adrese la primării că le-au făcut pagube mistreţii, am început acţiunile din august, şi de împuşcare, şi de îndepărtare”, a declarat Nicolae Tonca, directorul AJVPS Gorj.

De regulă, la capturarea unui mistreţ participă şase vânători. Mistreţii capturaţi de vânătorii din cadrul agenţiei rămân la aceştia pentru consum, după ce efectuează analizele care se impun. Vânătorii trebuie să plătească însă o taxă agenţiei, de 650 lei, indiferent de greutatea animalului.

Tot mai mulţi gorjeni sunt pasionaţi de vânătoare. Unii sunt atât de mândri de exemplarele vânate, încât se laudă cu acestea chiar şi pe Facebook. Este şi cazul lui Mihai Merlusca din Târgu Jiu, care a împărtăşit experienţa cu prietenii virtuali. Exemplarul de mistreţ vânat de acesta a fost capturat în zona Schela.

Vizualizări: 214

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: