Zeci de școli din Gorj riscă să nu-şi deschidă porţile. Motivul!

O bună parte din unitățile de învățământ din județul Gorj funcționează, deși nu au autorizație de securitate la incendiu. Conducerile şcolilor au termen până la finalul lunii septembrie să obţină avizul ISU. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare și chiar suspendarea activității.  

La nivelul județului Gorj funcționează 532 de școli și grădinițe. Dintre acestea, 128 necesită obținerea avizului de securitate astfel încât să poată desfășura activitate în continuare. „Din acestea, 51 au fost autorizate - trei licee, 25 de școli şi 23 de grădinițe. Mai sunt 77 de un unități școlare care trebuie să-și obțină autorizația de securitate la incendiu. Foarte multe unități școlare au depus la Ministerul Dezvoltării solicitări pentru modernizări, extinderi. Unii își fac centrale termice, altele grupuri sanitare. Sunt vreo 80 de școli care au depus solicitări. Dacă obțin finanțarea, o să analizăm la momentul respectiv dacă trebuie sau nu autorizație sau reautorizat spațiul respectiv”, a declarat colonelul Mihai Popa de la ISU Gorj.

Termenul de conformare a fost, inițial, 30 iunie, însă a fost prelungit până la data de 30 septembrie. Amenzile pentru lipsa autorizației pot ajunge până la 100.000 de lei. „Cei care nu au autorizație riscă amenzi și chiar sistarea activității. Sistarea se poate face, inițial, pe o perioadă de 60 de zile. Dacă nici în acest termen nu intră în legalitate, problema devine gravă, și sistăm activitatea până la asigurarea măsurilor tehnice și organizatorice care se impun”, a precizat colonelul Popa. 

Şcoli autorizate în 7 comune

Sunt localități în Gorj în care autoritățile locale, dar și conducerile școlilor au reușit să autorizeze toate unitățile de învățământ. Este vorba de: Padeș, Dănești, Stoina, Schela, Prigoria, Bumbești Pițic şi Bengești Ciocadia. Pentru unitățile de la Roșia de Amaradia și Bălești au fost obținute avizele, deci au fost demarate procedurile pentru autorizare. Cei de la ISU Gorj au spus că „ceva mai mișcă pe la Rovinari, Stănești. Stă bine şi Cărbunești, au și școala și liceul avizate, sunt chiar finalizate lucrările”, au mai spus reprezentanții ISU Gorj.

Vizualizări: 1,028

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: