Zegujani şi Ploştina Sud, închise oficial de Guvern

Şase mine din ţară, la care activitatea este deja oprită, vor fi închise definitiv, după ce Guvernul a alocat printr-o hotărâre sumele de bani necesare pentru aceste operaţiuni, printre minele respective fiind şi două la care au lucrat de-a lungul vremii ortaci din Gorj.

Conform hotărârii de Guvern, minele care urmează să fie închise aparţin Companiei Naţionale a Uraniului, Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia şi Societăţii Naţionale a Cărbunelui, pe listă neregăsindu-se şi vreo „gaură” din Valea Jiului, acolo unde temerile pe această temă sunt tot mai mari printre mineri, iar datoriile istorice ale Companiei Huilei la buget au ajuns la peste un miliard de euro. Rezervele geologice neexploatate ale minelor care se închid vor rămâne în gestionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, se arată în HG.

          Hotărârea de Guvern aprobată la sfârşitul lunii septembrie  alocă circa 32,4 milioane euro, respectiv, peste 138 de milioane de lei, pentru închiderea celor şase mine.

În 2011, alte două mine închise

Zegujani şi Ploştina Sud sunt minele din cadrul SNLO la care vor ajunge o parte din banii respectivi, directorul general Daniel Burlan spunând că activitatea propriu-zisă de exploatare la cele două este oprită încă de anul trecut. Personalul a fost pensionat anticipat sau a fost transferat la alte unităţi, în zona Motru mai existând acum doar două mine de subteran, respectiv Lupoaia şi sectorul complex de la Roşiuţa. Aici mai activează circa 700 de angajaţi, activitatea lor în subteran urmând să nu mai fie de actualitate nici ea pentru prea multă vreme, 2011 fiind ultimul an de existenţă al celor două mine.

          Cele şase obiective miniere se alătură altor 48 de mine şi cariere a căror închidere a fost decisă deja de Executiv în anii trecuţi şi pentru care Guvernul a suplimentat fondurile la suma totală de 414,2 milioane de lei (97 milioane de euro). Din 1990, când a fost iniţiată restructurarea industriei miniere, până în prezent, a fost aprobată închiderea a 512 obiective miniere. Astfel, la 133 de mine au fost efectuate recepţiile finale, au recepţie la terminarea lucrărilor 169 de unităţi, iar pentru 26 s-au început lucrările de închidere şi ecologizare. Numărul minerilor care au ieşit la pensie sau au fost disponibilizaţi este şi el de ordinul zecilor de mii, sectorul minier fiind singurul din sistemul energetic naţional supus unor transformări care, din păcate, nu au fost urmate şi de reformele de rigoare de care avea nevoie restul sistemului pentru a se adapta rigorilor economiei de piaţă.

Vizualizări: 134

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: