Zidul corupţiei din Parlament s-a dărâmat! Urmează arestări!

Votul masiv de la alegerile de duminică şi mişcările de stradă au fost interpretate de politicieni ca un vot anticorupţie. Preşedintele ales Klaus Iohannis a cerut şi partidele au acceptat ca marţi să respingă Legea amnistiei şi graţierii, precum şi să încuviinţeze cererile DNA privind percheziţionarea, urmărirea penală sau arestarea unor parlamentari. Trei deputaţi au rămas ieri fără imunitate, un senator a fost aproape obligat să demisioneze, iar imunitatea altor doi senatori este o chestiune de timp.

Ieri, în jurul prânzului, Klaus Iohannis, ales preşedinte al României, a declarat în conferinţă de presă ceea ce a spus şi imediat după aflarea rezultatului alegerilor: „Este nevoie de un vot foarte clar în Parlament pe încuviinţări venite din partea justiţiei, nu putem să continuăm în felul în care s-a lucrat blocând prin vot în Parlament anumite demersuri ale justiţiei”, a susţinut Iohannis. Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat şi el, public, că este de acord cu picarea legii amnistiei şi cu ridicarea imunităţii.

Trei deputaţi lăsaţi pe mâna procurorilor

Parlamentarii au tergiversat în ultimele luni deciziile legate de cererile DNA privind ridicarea imunităţii unor aleşi. Electoratul a sancţionat acest comportament, astfel că ieri parlamentarii au încercat să recupereze timpul pierdut. Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, le-a cerut parlamentarilor să voteze la vedere, deşi prin lege votul de acest tip este secret.

Deputatul PC Ion Diniţă, deputatul PSD Ioan Adam şi deputatul PNL Mircea Roşca au rămas ieri fără imunitate, procurorii putând trece la arestarea lor.

Mircea Roşca le-a cerut ieri colegilor săi să voteze pentru ridicarea imunităţii, precizând însă că este nevinovat. „Sunt total nevinovat. E o dramă ce mi se întâmplă", a spus el de la tribuna Camerei, declarându-se o "victimă a contextului politic".

În schimb, deputatul PSD Ioan Adam le-a cerut parlamentarilor să voteze în favoarea lui, ceea ce nu s-a întâmplat. „Mi-am dedicat toată viaţa studiului, muncii cu studenţii, activităţii la bară, nu cred că eu, prin activitate si prin trecutul meu, aş putea prezenta, aşa cum statuează legea, o stare de pericol si in felul acesta s-ar impune luarea unei masuri. Eu fac un apel la dvs. să nu ignoraţi persoana pe care o aveţi în faţă, sunt autorul unor cursuri universitare, al unor monografii în materia proprietăţii, am scris cărţi la nivel de tratat", a spus acesta, citat de Agerpres.

Şi la Senat au fost schimbări majore. Senatorii vor supune votului ridicarea imunităţii social-democraţilor Ecaterinei Andronescu şi a lui Şerban Mihăilescu, cercetaţi în dosarul Microsoft. Ieri a fost audiat la DNA şi senatorul de Gorj Mihnea Costoiu, tot în dosarul Microsoft, semn că va rămâne cât de curând fără imunitate.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: