Zilieră de 16 ani, pusă la muncă zece ore pe zi

Un ocol silvic din Gorj a fost amendat de ITM, ca urmare a faptului că punea la muncă 10 ore pe zi o fată de 16 ani, deși limita legală este de 6 ore. Inspectorii de muncă au făcut controale și la școlile aflate în reabilitare, unde au găsit muncitori fără echipament de protecție.

Un ocol silvic din judeţul Gorj a fost sancţionat, săptămâna trecută, de către inspectorii de muncă din cadrul Serviciului Control Muncă Nedeclarată, cu suma de 6.000 de lei pentru nerespectarea programului de lucru în activităţile cu caracter ocazional desfăşurate cu angajaţi minori.

Angajatorul folosea pentru lucrări în silvicultură, ca zilier, o minoră în vârstă de 16 ani, care presta activitate 10 ore, deşi Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri impune o limită de 6 ore pe zi şi nu mai mult de 30 de ore pe săptămână.

“Tot săptămâna trecută, în cadrul unui control mixt al Serviciului Control Muncă Nedeclarată şi Serviciului Securitate şi Sănătate în Muncă, societăţile comerciale care execută lucrări de reabilitare la două colegii din municipiul Târgu-Jiu au fost verificate în privinţa respectării legislaţiei muncii. Ambii angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi în valoare de câte 1.500 de lei, fiecare, pentru lipsa evidenţei timpului de lucru. De asemenea, una dintre societăţile comerciale amintite a primit o amendă în cuantum de 3.500 de lei pentru că folosea la efectuarea lucrărilor o schelă neconformă. Cel de-al doilea angajator a fost sancţionat cu 4.000 de lei pentru că muncitorii nu purtau echipament individual de protecţia muncii”, a precizat inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj va efectua, în perioada următoare, controale similare în judeţ. (A.A.)

foto arhiva

Vizualizări: 2,929

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: