Ziua de 12 Decembrie in istorie

În 1868 se înfiinţează Agenţia diplomatică română de la Viena, avînd misiunea de a reprezenta interesele României în Austria.

În 1916  Consiliul de Miniștri a aprobat transferul Tezaurului României în Rusia.

În 1983 a încetat din viaţă marele actor roman de teatru si film Amza Pellea.

Amza Pellea „Mă, fraţilor...“

Amza Pellea s-a născut la 7 aprilie 1931, in Băilești, judeţul Dolj, într-o familie cu cinci copii. A absolvit Colegiului Național „Nicolae Bălcescu“, actualmente Carol I, din Craiova, apoi a urmat o şcoală electrotehnică, insa aceasta meserie nu i-a pacut. A fost admis la Institutul de Cinematografie din Bucureşti, fiind repartizat la actorie. 

Încă de pe băncile liceului - pe atunci „Nicolae Bălcescu“, azi „Carol I“ din Craiova-, actorul venit din Băileşti obişnuia să spună colegilor din clasă poante de la el din sat. A câştigat apoi simpatia şi celor de la facultate, cu ticurile verbale şi cu întâmplările „ca la olteni“. Nu se gândise niciodată să creeze un personaj până când unul dintre colegii de cămin care lucra la radio i-a propus să spună monoloagele la microfon. „Eu m-am dus cu inima îndoita, ca sa fiu sincer. Mă gândeam că ele au efect într-un cadru restrâns. M-am dus, ei au primit nişte scrisori, şi aşa au început apoi emisiunile la televizor“, povestea Amza Pellea într-un interviu din 1981.

În anul 1958 a cunoscut-o, la Craiova, pe Domnica Policrat, cu care s-a căsătorit, impreuna avand o fiica, pe Oana Pellea.

A jucat in sute de pise de teatru, atat la Marin Sorescu in Craiova (aici fiind si director), cat si la teatre bucurestene. Amza a făcut şi televiziune, care i-a adus popularitatea la cele mai înalte cote. Era nelipsit din programele de Revelion, cu personajul său celebru – “Nea Mărin”, dar a încântat şi în alte emisiuni de divertisment, în care nu se sfia să producă scheciuri cu aluzie la regimul comunist, care au ajutat într-o anumită măsură oamenii să treacă mai uşor peste anii negri ai dictaturii.

A decedat pe 12 decembrie 1983 la București, în vârstă de 52 de ani. Moartea survine în urma unui cancer galopant localizat la plămâni. Actorul era un mare fumător, însă au existat și alte speculații cu privire la moartea sa, cum că ar fi fost iradiat de Securitate, pentru că in sketchurile sale ironiza sistemul comunist. Este înmormântat la cimitirul Bellu.

Vizualizări: 613

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: