Ziua de 3 Decembrie în istorie

În 1865 Domnitorul Alexandru Ioan Cuza promulgă legea de organizare a serviciului de poştă şi telegraf în România.

În 1880  Prinţul Ferdinand de Hohenzollern, nepot de frate al regelui Romaniei Carol I, este desemnat moştenitor prezumtiv al tronului României.

În 1977 au fost inaugurate lucrările de construcţie a sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier II de la Drobeta-Turnu Severin.

Porţile de Fier

Portile de Fier reprezinta un  defileu pe fluviul Dunare,  are o lungime de 134 km din cursul Dunării si face parte din granița dintre Serbia și România. Fluviul traversează Munții Carpați în cadrul cărora separă Munții Banatului de Carpații Sârbești.

Barajul de la Portile de Fier s-a construit intre 1964-1972, acesta a fost construit împreună cu două centrale hidroelectrice. Pentru a permite navigația au fost realizate ecluze, câte una pe fiecare mal.

Prin constructia barajului, vechea Orșova, insula Ada Kaleh și cel puțin alte cinci sate, cu o populație totală de 17.000 de oameni, au fost evacuate. Oamenii au fost relocați, însă așezările au fost pierdute pentru totdeauna în fața Dunării.

Insula Ada Kaleh a fost una din cele mai mari pierderi ale construcției barajului. Aceasta fost o enclavă turcească care avea o moschee și o mie de alei întortocheate, și era cunoscută ca un port liber și un cuib al contrabandiștilor. În afară de turci, aici mai trăiau și alte grupuri etnice.

Era fortificată, un fort fiind costruit de austrieci în 1669 pentru a o apăra de turci, fort care a rămas un măr al discordiei între cele două imperii. Insula Ada Kaleh a avut o importanță deosebită în conflictele Imperiului Habsburgic cu cel otoman din cauza poziției sale strategice.

Înaintea creării lacului de acumulare de la Porțile de Fier, principalele obiective istorice de pe insulă au fost demolate. Încercarea reclădirii lor în aval pe insula Șimian în anii următori nu s-a finalizat, iar majoritatea locuitorilor a preferat să se mute în alte regiuni ale României, cum ar fi Dobrogea, sau să emigreze în Turcia.

Ideea de a se reconstrui insula Ada Kaleh nu a fost încă abandonată, existând un proiect de refacere a principalelor monumente și construcții de acolo pe insula Șimian.

Vizualizări: 1,068

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: