Ziua de 1 Decembrie în istorie

În 1916, dupa retragerea în Moldova a armatei si administratiei romanesti, administraţia militară germano-austro-ungară se instalează la Bucureşti, aceasta produce pagube de la aproape 18 miliarde lei aur pana  în noiembrie 1918.

În 1918 Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, o adunare la care au participat peste 1000 de reprezentanți aleși ai românilor din Transilvania, Banat, Maramureș, Crișana și Sătmar, a proclamat unirea acestor regiuni cu Regatul României, act ce a încheiat procesul de constituire al României Mari

În 1920 Consiliul orăşenesc al oraşului Braşov a donat Castelul Bran, reginei Maria a României, ca semn de recunoştinţă faţă de contribuţia sa la înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

În 1936 a fost inaugurat Arcul de Triumf din Bucuresti, în prezenţa regelui Carol al II–lea şi a reginei Maria.

Ce sărbătorim, de fapt, pe 1 Decembrie?

         Bine, pe 1 decembrie sărbătorim Ziua Natională a României, dar de ce? Pe 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia adoptă proclamaţia prin care Transilvaniei se unirea cu România. A fost momentul în care s-a născut “România Mare”, după ce, tot în 1918, pe 27 martie Barasabia s-a unit cu ţara, urmată cu Bucovina în 28 noiembrie. 

Transilvania a fost scopul intrării României în Primul Război Mondial de partea Antantei și a fost favorizată de mai mulți factori istorici: acțiunea politică decisivă a elitelor din Regatul României și din Austro-Ungaria, prăbușirea Imperiului Austro-Ungar și a Imperiului Rus, afirmarea principiului autodeterminării și al celui al naționalităților pe plan international.

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre” spunea Vasile Goldiș, cel care a citit proclamaţia de unire.

La 31 iulie 1990 ziua de 1 decembrie a fost adoptată drept zi națională și sărbătoare publică în România, pana atunci zilele nationale ale României au fost între 1861-1866 ziua de 24 Ianuarie, între 1869-1947 ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August.

Vizualizări: 951

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: