Ziua de 15 Martie in istorie

În 44 î.Hr. Împăratul Roman Iuliu Cezar este asasinat de Marcus Brutus, Decimus Brutus și alți câțiva senatori romani.

În 1876 a apărut, la Bucureşti, ziarul “Timpul”, organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici şi I.L. Caragiale.

În 1964 a murit Al. O. (Păstorel) Teodoreanu, poet şi prozator.

Păstorel Teodoreanu

Păstorel Teodoreanu s-a născut la Dorohoi pe 30 iulie 1894. Acesta a fost avocat, scriitor, gastronom, oenolog. A avut un stil nonconformist ce si-a pus amprenta si l-a scos din anonimat în toate domeniile în care activat. Păstorel a fost fratele mai mare al romancierului Ionel Teodoreanu  faimos pentru romanul copilăriei „La Medeleni”.

A urmat primele patru clase la Liceul Național din Iași, apoi la Liceul Internat și al Școlii de Artilerie din București. A fost mobilizat în Primul Razboi Mondial ca sublocotenent în Regimentul 24 Artilerie, unde a luptat în Transilvania și Moldova, este recompensat cu „Steaua României” și avansat la gradul de căpitan.

 După război se înscrie la Facultatea de Drept din Iași, iar mai apoi este încadrat ca judecător la Turnu-Severin. Dupa ce si-a incheiat cariera juridica, si-a intors fata catre literature. A avut o aversiunea majora pentru istoricul și politicianul Nicolae Iorga. Volumul a apărut chiar în momentul în care savantul era învestit prim-ministru de regele Carol al II-lea.

Nu doar Iorga a fost tinta epigramelor lui Teodoreanu, putem enumera pe: Gheorghe Gheorghiu-Dej, Mihail Sadoveanu, Veronicăi Porumbacu, dar nu in ultimul rand “victima”, i-a fost chiar tatal sau.

Păstorel Teodoreanu a încetat din viața la 14 martie 1964, din cauza cancerului pulmonar. Până în ultimele zile, acesta și-a păstrat umorul. Acestuia i-a dedicate un volum „Strofe cu pelin de mai/contra Iorga Nicolai”.

Epitaful lui Păstorel

„Aici zace Păstorel,/Om ales şi spirit fin,/Dacă treceţi pe la el,/Nu-l treziţi, că cere vin!”

Vizualizări: 699

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: