Ziua de 18 septembrie in istorie

În 1600 a avut loc Bătălia de la Mirăslău unde Mihai Viteazul a fost înfrânt de către generalul Giorgio Basta.

In 1739 in urma Păcii de la Belgrad, Imperiul Habsburgic restituie Oltenia, care este reîncorporată Țării Românești.

In 1923 s-a născut, la Paris, Principesa Ana de Bourbon-Parma, devenită Regina Ana a României prin căsătoria cu Regele Mihai, la 10.06.1948.

Regina Ana - Principesa Ana de Bourbon-Parma

Regina Ana a României s-a născut la Paris, la 18 septembrie 1923, ca Principesă de Bourbon-Parma, fiică a Principelui René de Bourbon şi a Principesei Margareta a Danemarcei. A avut trei fraţi, Principii Jacques, Michel şi André de Bourbon. A urmat cursurile școlii de artă Parson's School of Design în perioada 1940-1943 și a lucrat în același timp ca vânzătoare într-un magazin. Din 1943 până la sfârșitul războiului a participat, înrolându-se voluntar alături de Forțele Franceze Libere la campaniile din Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg și Germania unde a fost șofer pe ambulanță și infirmieră, pentru acestea primind „Crucea de Război” a Franței.

Pe numele complet Anne Antoinette Françoise Charlotte Zita Marguerite,  l-a cunoscut pe regele Mihai al României la nunta principesei Elisabeta a II a Marii Britanii, în noiembrie 1947, cei doi logodindu-se înainte de întoarcerea regelui în România. Nunta a avut loc pe 10 iunie 1948, în Grecia, iar căsătoria Regelui Mihai I şi a Reginei Ana a marcat şi începutul unui exil de 44 de ani. Regele Mihai I şi Regina Ana au cinci fiice: Principesa Moştenitoare Margareta, Principesa Elena, Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

Viata in exil a celor doi a fost una cat se poate de normala. Pentru a-şi câştiga existenţa, Regele si Regina au înfiinţat o fermă de găini şi gâşte şi au construit un mic atelier de tâmplărie. Au muncit în grădină, au dat de mâncare păsărilor, iar produsele obţinute în gospodăria ţărănească, ouă, carne şi legume, le vindeau pentru a-şi câştiga existenţa.

S-a stins din viață la Spitalul Morges din Elveția la data de 1 august 2016 și a fost înmormântată în noua catedrală arhiepiscopală și regală din Curtea de Argeș la data de 13 august 2016.

Vizualizări: 718

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: