Ziua de 19 Martie in istorie

În 1851 Domnitorul Barbu Ştirbei a aprobat înfiinţarea “Pensionatului Domnesc de fete”, devenit ulterior Şcoala Centrală.

În 1889  Ferdinand de Hohenzollern a fost proclamat principe al României cu titlul de Alteță Regală.

În 1917 s-a născut marele pianist şi compozitor roman Dinu Lipatti.

Dinu Lipatti

Dinu Constantin Lipatti s-a nascut pe  19 martie/1 aprilie 1917, la București. S-a nascut si a crescut într-o familie cu tradiție muzicală, tatăl său, Theodor, era un talentat violonist amator care studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama sa, Anna Lipatti, era o excelentă pianist. Naș la botez i-a fost George Enescu. Primele compozitii ale lui Dinu au fost la varsta de 5 ani.  Acesta a studiat la Conservatorul din București.

La 19 ani își începe cariera de pianist concertist cu o serie de concerte în Germania și Italia, reputația sa continuând să crească cu fiecare apariție în public. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial revine la București unde dă recitaluri de pian ca solist sau acompaniindu-l pe George Enescu.

În 1943 pleacă în Scandinavia împreună cu viitoarea sa soție, Madeleine Cantacuzino, iar mai apoi decide să se stabilească cu Madeleine în Elveția, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva.

Afla ca sufera de limfogranulomatoză malign, boala ce l-a măcinat rapid, iar după două luni și jumătate, la 2 decembrie 1950 Dinu Lipatti se stinge din viață la Geneva în vârstă de numai 33 de ani.

Vizualizări: 573

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: