Ziua de 3 septembrie în istorie. Elvira Godeanu

În 1953 a intrat în vigoare “Convenția Europeană a Drepturilor Omului“;

În 1868 a avut loc ședința de stabilire a Regulamentului Societății Academice Române.

În 1991 a murit Elvira Godeanu, actriță română de teatru și film (născută in 1904)

Elvira Godeanu - Marea doamnă a teatrului românesc

Elvira Godeanu s-a născut pe 13 mai 1904 la București și a fost fiica Josefinei Visner și a lui Constantin Glodeanu.

Părinții Elvirei s-au îndrăgostit rapid unul de celălalt și s-au căsătorit, însă în scurt timp, Josefina a fost părăsită de Constantin. “Fericirea a fost scurtă. Tata era o fire pasională, un bărbat frumos, înalt, cu părul ondulat, un gen de Leonard cu mare seducție. Îi plăcea viața boemă, iubea femeile, băutura, petrecerile. Mama a fost sacrificată lângă el pentru că aceste vicii nu l-au părăsit niciodată”, va mărturisi mai târziu artista.

După ce a fost părăsită, Josefina, se întoarce cu Elvira la Târgu jiu în casa părinților ei pentru a-i putea oferi copilului un cămin liniștit unde putea crește într-o atmosferă caldă alături de bunici.

Elvira spunea, ani mai târziu, că mama ei era disperată după despărțirea de Constantin Glodeanu, căzuse într-o depresie cruntă și chiar a încercat să se sinucidă fiind salvată în ultima clipă.

“Eu nu l-am văzut pe tata niciodată în carne și oase.(…)L-am urât cumplit. Am fost, într-un fel, un copil orfan. Am trăit hăituită de această absență”. In ciuda absentei tatălui, Elvira era nedespărțită de mama ei. Dupa ce a urmat cursurile Școlii primare de fete din Târgu Jiu, Josefina si Elvira s-au mutat la Caracal unde Josefina a devenit secretară a unui pension particular, iar copila a urmat cursurile instituției respective. Tot împreuna s-au mutat la București unde Elvira urma sa fie studenta la Conservator in clasa profesorului Constantin Nottara. În toamna lui 1927 Elvira Godeanu a jucat pentru prima dată într-un film, iar 3 ani mai târziu a jucat in filmul “Ciuleandra”.

Elvira a fost căsătorită cu Emil Prager, însă nu a avut copii.

S-a stins din viață la venerabila vârstă de 87 de ani, la 3 septembrie 1991. La inițiativa urmașilor familiei și cu sprijinul secretariatului literar al Teatrului, Elvira Godeanu a fost reînhumată la Cimitirul Catolic din Tg-Jiu.

Vizualizări: 647

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: