Ziua de 30 Decembrie în istorie

 În  1922 a fost ratificat tratatul privind înființarea Uniunii Sovietice, sub forma uniunii mai multor republici, Uniunea se va dezmembra în 1991.

În  1947 în Romania, printr-o lovitură de stat comunistă, la ordinul ocupanților sovietici, Regele Mihai I a fost forțat să abdice, să renunțe la conducerea statului și să părăseasca țara. A fost proclamată Republica Populară Română (RPR)

În  1976 s-a constituit societatea româno-franceză pentru constructia de automobile, Oltcit. A fost singura maşina franţuzeasca produse exclusiv în afara Franţei.

Abdicarea Regelui Mihai I

În anul 1947, Romania era ultimul stat monarhic din zona de est a Europei, astfel că după desfiintarea  partidelor istorice, guvernul condus de Petru Groza va încerca pe toate căile să-l înlăture pe regele Mihai de la conducerea statului. 

Lovitura de stat de la 30 decembrie 1947 reprezintă acțiunea ilegală, de forță, petrecută în perioada 30 decembrie 1947 - 3 ianuarie 1948 prin care comuniștii români, sprijiniți de ocupanții militari sovietici, au impus Regelui Mihai prin amenințare semnarea unui act de abdicare, au proclamat Republica Populară Română, încălcalcand constituța în vigoare la acea dată. Abdicarea Regelui Mihai nu a fost un gest de voință a Regelui, ci a fost un rezultat sub amenintarea ca 1.000 de studenţi arestaţi în urma unei demonstraţii promonarhice vor fi executaţi.

Regele Mihai a cerut să se adreseze direct poporului și să anunțe abdicarea la radio, însă a fost refuzat. Cetățenii români au aflat de abdicarea monarhului în seara zilei de 30 decembrie, în jurul orei 18:00, prin intermediul unui comunicat transmis la radio. Începând de a doua zi a fost declanșată o campanie furibundă de propagandă.

Pe 31 decembrie, regele Mihai și regina mamă Elena au părăsit Capitala și s-au îndreptat spre Sinaia, unde au fost ținuți sub atentă supraveghere până pe data de 3 ianuarie 1948. Castelul Peleș se afla sub paza strictă a trupelor din Divizia „Tudor Vladimirescu”, iar orice mișcare îi era raportată imediat lui Emil Bodnăraș. De la întoarcerea în Sinaia, regelui și reginei mamă li s-a interzis să comunice cu oricine și abia au avut timp să-și facă bagajele.

„În consecinţă și pe deplin conştient de importanţa actului ce reprezintă interesul poporului român, abdic în numele meu și al urmaşilor mei la Tron, renunţând la toate prerogativele ce le-am exercitat ca rege al României. Las poporului român libertatea de a-şi alege noua formă de stat. Semnat: Mihai I. Datat la Bucureşti, astăzi 30 decembrie 1947”

Dupa abdicarea Regelui, România a fost proclamată republică, iar la conducerea statului a fost instalat un prezidiu compus din membrii ai Partidului Comunist în frunte cu Gheorghe Gheorghiu Dej

Vizualizări: 428

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: