Aproximativ 800 de monede romane scoase din pământ după arătură

O descoperire arheologică importantă a fost făcută după Crăciun de doi căutători autorizați de artefacte istorice. Aceștia se aflau la o plimbare în aer liber pe un teren agricol, cu detectoarele de metale, și au descoperit aproximativ 800 de monede romane.

Detectoriștii din Alba Iulia au găsit un tezaur numismatic cu aproximativ 800 de denari romani, pe un teren agricol din zonă. Se pare că este și cel mai mare tezaur de acest gen găsit în judeţul Alba Iulia până acum. Cei doi detectorişti autorizaţi au mărturisit că au vrut să facă o plimbare pentru a mai arde caloriile după Crăciun și s-au echipat corespunzător cu detectoare. "O plimbare cu intenţia de a 'arde calorii' după sarmalele de Crăciun. Cum suntem obsedaţi să detectăm mai ales prin arături, azi (marţi - n.r.) ne-am făcut 'tocuri imense' din noroi la cizme, aşa că am vrut să renunţăm repede. Dar la marginea drumului, pe când să ne închidem detectoarele, ne aşteptau 729 denari romani, plus alte câteva zeci în ulcica care le-a fost aproape două mii de ani 'casă'. Sunat arheolog, context distrus, mocirlă până în gât (porţiunea unde am găsit vasul cu monede era destul de dreaptă şi stătea umezeala la 10-20 centimetri), plus că descoperirea era practic în drum, la marginea parcelei, şi cum am prins pe mulţi în concediu, am decis să scoatem totul cu grijă la lumină urmăriţi de un arheolog, live, care era şi el în concediu", potrivit celor postate pe un grup de Facebook de unul din cei doi detectorişti.

Acesta a precizat că, din păcate, anterior, vasul a fost mutat de la locul iniţial şi spart grapa sau plugul de tractor în timpul lucrării de arătură.

Pe lângă monedele romane cei doi au găsit și fragmente din vasul spart de utilajul agricol.

Vizualizări: 3,132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: