Ziua de 4 septembrie în istorie. George Bacovia

În 1541 Transilvania intră sub suzeranitatea Porţii Otomane

În 1881 s-a născut George Bacovia, poet român (decedat in 1957)

În 1928  România a aderat la  Pactul Briand-Kellogg.

George Bacovia – reprezentant de seamă al simbolismului

George Bacovia s-a născut pe 4/17 septembrie 1881, în Bacău. Și-a petrecut copilăria în Bacău, iar la doar 6 ani începea să învețe limba germană, urmând ca între anii 1889 și 1890 să înceapă clasa întâi la un pension din Bacău.

Își scrie poeziile inspirat de lucrurile care i se întâmplă. Poezia “Amurg violet” a fost scrisă după ce a fost închis din din neatenția paracliserului o noapte întreaga în turnul bisericii Precista din orașul natal.

Din experiența traumatizantă a anilor de liceu s-a născut poezia “Liceu”. De asemenea, era talentat în mai multe arii artistice, cum ar fi desen si muzică. În liceu va fi dirijor în orchestra școlii.

La 35 de ani, i-a apărut prima carte, volumul Plumb, sub îngrijirea lui Ion Pillat, într-un tiraj de 500 de exemplare. Era un bărbat scund, cu o conformație plăpândă, avea ochii albaștri, iar ticul său era să-și ciupească mustața. Era un om timid, tăcut și retras, răspundea doar dacă era întrebat.

S-a căsătorit cu Agatha Grigorescu, o fată orfană de ambii părinți încă din adolescență. Biografii o descriu pe Agatha Grigorescu, absolventă a Facultății de Litere și Filosofie din București, ulterior profesoară de limba română și ea însăși poetă, drept o ambițioasă fără scrupule, căsătorită cu el doar din dragoste pentru poezie.

A fost un om bolnav mai toată viața, acesta fiind și unul din motivele pentru care a avut mai multe profesii cum ar fi suplinitor și profesor de desen și caligrafie la Școala Normală/Comercială de Băieți din Bacău, funcționar și ajutor de contabil Prefectura Bacău, copist la Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice din București sau șef de birou la Ministerul Muncii și Ocrotirilor Sociale. S-a stins din viața la 22 mai 1957 în locuința sa din Bucureșit.

Vizualizări: 390

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: