Ziua de 8 Noiembrie in istorie

În 1885 s-a fondat Partidul Liberal-Democrat condus de Dimitrie C. Brătianu, adunând în rândurile sale pe cei nemulţumiţi de guvernarea liberală a lui I.C. Brătianu, inclusiv pe Mihail Kogălniceanu și grupul liberalilor moldoveni grupați în jurul acestuia. S-a unificat la 24 martie 1890 cu Partidul Naţional Liberal. In perioada 1882-1891 editează ziarul “Naţiunea“.

În 1901 s-a născut la Barlad, Gheorghe Gheorghiu-Dej, dictatorul comunist al României din anul 1947, până la moartea sa. (d.19.03.1965).

În 1945 în Piaţa Palatului din Bucureşti, cu ocazia onomasticii Regelui, se desfăşoară o mare manifestaţie pro-monarhistă soldată cu 11 morţi şi sute de arestări, operate de guvernul Groza.

Manifestația de la 8 noiembrie 1945 – Manifestație anticomunistă

Acesta fost un eveniment politic anticomunist și pro-monarhist care a avut loc în Piața Palatului din București, cu ocazia aniversării zilei de nume a regelui Mihai al României. Petrecută în timpul guvernării Petru Groza și a grevei regale. Manifestația a fost înăbușită în sânge de către regimul comunist, soldându-se cu 11 morți, zeci de răniți și sute de arestări.

Acest eveniment a rămas în istoria românească ca fiind prima și una dintre cele mai consistente mișcări de protest îndreptate împotriva regimului comunist și, totodata, în favoarea afirmării atașamentului față de valorile democrației liberale și ale monarhiei.

Aproximativ 1.100 dintre tinerii pro-monarhiști arestați abuziv cu ocazia manifestației au fost ținuți în închisoare cel puțin doi ani, fără ca împotriva lor să se fi formulat vreo acuzație care să poată fi probată legal într-un regim democratic. Acesti tineri au fost folositi ca „monedă de schimb” si sataj în lovitura de stat de la 30 decembrie 1947, prin aceasta Regele Mihai a fost obligat, sub amenințarea armei să semneze actul neconstituțional de abdicare și să plece într-un exil forțat ce a durat jumatate de secol. Tot in data fatidica, printr-o ședință trucată a Parlamentului, a fost proclamată Republica Populară Română, într-o țară ce se afla sub ocupație militară sovietică. Nici una dintre cele două decizii majore luate în ziua de 30 decembrie 1947 (alungarea Regelui, apoi abolirea Monarhiei, urmată de proclamarea republicii) nu au fost supuse vreodată votului popular, printr-un referendum.

Despre evenimentele din 1945, Regele Mihai spunea: „Atunci s-au arătat sentimentele populației față de mine, ceea ce a fost foarte, foarte încurajator. M-am bucurat”.

Vizualizări: 599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Oameni, locuri, povești:

Citește și: