Ţigara electronică – o ţeapă

În timp ce fumatul de marijuana continuă să fie ostracizat de către necunoscători sau de cunoscătorii cu rude în industria tutunului care nu vor să-şi piardă jobul, adevăratul drog continuă să prolifereze. Consumul de nicotină se menţine neclintit în topul celor mai mari dependenţe planetare.

Mai nou, însă, a apărut o invenţie extrem de interesantă, promovată intens pe internet şi în alte medii: ţigara electronică. Cei care o vând susţin că viitorii utilizatori ai acestei ţigări se vor lăsa de fumat. Aşa este promovată, ca o metodă prin care să te laşi. Desigur, premisa e greşită de la bun început. Întâmplător, jumătate din colegii mei de redacţie şi-au cumpărat o asemenea ţigară. Faptul că fumează nicotină din alt recipient înseamnă, după orice logică, că fumează altceva, nu că s-au lăsat. Dar lucrurile stau mai rău de-atât: în proporţie de 100% (5 din 5), colegii mei continuă să fumeze şi ţigări normale, folosind electronica între două fumuri de tip vechi. După câteva săptămâni, vreo doi chiar au renunţat de tot la electronică şi s-au reîntors la fumatul cinstit, cu foc. Dacă îi veţi întreba pe ceilalţi trei (care fumează combinat), vor susţine că au redus drastic cantitatea de nicotină şi că absenţa gudronului şi a monoxidului de carbon din ţigara cu beculeţ îi face să elimine toate riscurile asupra sănătăţii. Nu-i exclus chiar să aibă dreptate. Dar adevărul este că, gudron negudron, sunt mai dependenţi ca oricând.

E nevoie de o repoziţionare a mentalităţilor în domeniu, după părerea mea. Oamenii ar trebui să îţi impună să scape de stăpânirea nicotinei, adică să se lase în sensul propriu şi neinterpretabil al cuvântului, nicidecum să înlocuiască modul de administrare al drogului. E adevărat că ţigara electronică prezintă riscuri mult mai mici pentru sănătate decât cea normală, dar, atâta timp cât fumezi nicotină, eşti oricând expus riscului de a reveni (sau de a continua, chiar şi la un nivel mai redus) la ţigările normale de care îţi propuseseşi, la începutul eforturilor şi al zilei, să scapi. Am tras eu însumi din ţigara electronică. Seamănă cu o narghilea. Aproape că e o senzaţie plăcută (senzaţie confirmată chiar şi de către fumători, care au spus că deseori e mai plăcut decât fumatul adevărat). Am şi glumit cu colegii, le-am spus că eu, nefumător, aş putea să mă apuc de fumat direct de astea electronice, ca să fiu sigur că nu-mi stafidesc plămânii şi nu mă dau afară din restaurante. Adevărul e că, oricum ai da-o, dacă vrei să nu mai fii sclav nu e suficient să schimbi stăpânul. Ţigara electronică este o ţeapă.

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: