Nea Adam a parcurs mii de kilometri pe două roţi

Nea Adam, aşa cum îl cunosc toţi, este gorjeanul care a parcurs mii de kilometri pe două roţi. Deşi a ajuns la 73 de ani, ciclistul recunoscut în toată ţara spune că această vârstă nu îl împiedică să participe în continuare la manifestările de la Alba Iulia, de 1 Decembrie. Pe cele două roţi a parcurs peste două milioane de kilometri. Ciclistul patriot, aşa cum i se mai spune lui Gheorghe Adam, este şi inventatorul bicicletei cu patine şi a bicicletei amfibie. În drumurile sale s-a întâlnit cu preşedinţii ţării, cu Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi cu Traian Băsescu.

Nea Adam a fost strungar, meserie pe care a practicat-o încă de când era adolescent, de la vârsta de 15 ani. „Am învăţat meserie la Baza Tubulară de la Petrom. La 15 ani eram deja lucrător, la strung, iar în 1952 am devenit sindicalist. Am practicat meseria de strungar până târziu. După ce am terminat stagiul militar la Bacău, la tancuri, am revenit la Baza Tubulară şi apoi am plecat la Petrol, la Bărbăteşti”, povesteşte acesta. În perioada aceea a început să facă curse mai lungi cu bicicleta. „Am început cu bicicleta de oraş, am învăţat să şi repar şi mi-am cumpărat şi o bicicletă românească, un Carpaţi. Făceam deplasări în afara oraşului. Făceam mii de kilometri prin ţară”, spune acesta. În anul 1974 chiar a avut ocazia să meargă cu Ştafeta Păcii prin Ungaria, Cehoslovacia, Germania şi Polonia împreună cu alţi patru ciclişti de performanţă. Deşi toţi colegii săi au renunţat la călătoriile pe două roţi, nea Adam nu şi-a abandonat niciodată visul, acela de a fi prezent la manifestările închinate eroilor neamului. „Acum mă pregătesc să merg la aniversarea a 150 de ani a Marinei Române. Am fost mai mulţi ani acolo. Ideea de a participa la acest eveniment mi-a venit când mi-am dat seama că din Gorj au fost destui oameni care au navigat pe vapor. O parte din ei au fost pe vas chiar şi cu preşedintele Traian Băsescu”, menţionează acesta.

Pe Jiu, cu bicicleta amfibie

Pentru a ajunge la destinaţiile alese, nea Adam a apelat şi la inventivitate. A născocit bicicleta cu patine şi bicicleta amfibie. „După ce mi-am cumpărat semicursieră mi-a venit ideea să realizez o bicicletă cu patine pentru a putea merge pe gheaţă. Asta a fost prin 1965, după care am creat bicicleta amfibie, cu care am mers pe Jiu de la Târgu Jiu la Craiova”, îşi aminteşte acesta. Prin astfel de peripeţii tânărul ciclist gorjean a trecut în anul în care preşedintele Americii, Nixon, a venit în România. „Am ajuns la Craiova pe Jiu şi după am continuat pe şosea până la Bucureşti. Am trecut prin diferite peripeţii pentru că Jiul era plin de plute care căzuseră în apă. Peste 100 de kilometri am plutit pe apă”, mai adaugă Gheorghe Adam.

 „Au fost lucruri frumoase care înfrumuseţează viaţa. Chiar dacă mă băteam cu intemperiile naturii ştiam că o dată ajuns la destinaţie cineva mă recunoştea şi mă întâmpina cu bucurie”, spune nea Adam.

Vizualizări: 281

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: