Ţintuit în scaunul cu rotile, şi-a descoperit pasiunea pentru sculptură

Un bărbat din Săuleşti poate fi exemplu pentru alte persoane cu handicap, după ce a reuşit prin propriile forţe să asigure familiei un trai decent. La 31 de ani, Ion Ciobanu a rămas ţintuit într-un scaun cu rotile în urma unei căzături. Omul nu s-a lăsat înfrânt de soartă. A învăţat sculptura în lemn la Centrul de Servicii Comunitare din Târgu Cărbuneşti şi de atunci are o nouă activitate: realizarea de mobilier, dar şi de icoane.

Ionică Ciobanu, aşa cum îl ştiu toţi cunoscuţii, are 38 de ani, este căsătorit şi are două fete: Andreea şi Cosmina. Bărbatul a rămas invalid acum şapte ani. Bărbatul povesteşte că a căzut şi de atunci nu şi-a mai simţit picioarele. „Am fost la lemne în pădure. Când m-am întors, după un pod, am căzut din căruţă şi m-am lovit la coloană. N-am mai simţit nimic, simţeam că plutesc“, spune cu tristeţe Ciobanu.

De atunci este îngrijit de soţie. Bărbatul încearcă din răsputeri să-şi ajute familia la cheltuielile casei, realizând icoane pe care le vinde.

Sculptează icoane

Ion Ciobanu a urmat un curs de şase luni, de sculptură, la Centrul de Servicii Comunitare de la Târgu Cărbuneşti. Omul povesteşte că a început prin sculptarea pe lemn a unor steluţe. După terminarea cursului, acesta a decis să încerce să sculpteze icoane. A împrumutat de la un vecin de-al său câteva icoane drept model.

Prima icoană îl ilustrează pe Sântul Gheorghe şi a lucrat la ea timp de patru zile. Ionică Ciobanu spune că se gândea chiar şi noaptea la modul în care ar trebui să lucreze ca să-i iese aşa cum îşi dorea.

Atelierul omului este afară în curte, „la umbra mărului“. „Am văzut în cartea de telefon numărul de la Centru de la Târgu Cărbuneşti. Am sunat şi am mers şi eu. Mă plictiseam toată ziua stând în casă şi am vrut să-mi ocup timpul. Nu am atelier, lucram afară, astă vară. Vreau să-mi fac şi eu atelier ca să am unde să lucrez“, spune omul.

Ionică Ciobanu a realizat până acum 30 de icoane, multe dintre aceştia fiind deja vândute.

Vrea permis de conducere

Ion Ciobanu îşi doreşte ca societatea să acorde mai multă atenţie persoanelor cu handicap. Bărbatul crede că ar fi de mare ajutor organizarea mai multor cursuri de formare profesională. Chiar dacă nu poate merge, Ciobanu îşi doreşte să obţină permisul de conducere. „Aş fi fericit dacă s-ar putea face mai multe cursuri de formare. Eu, de exemplu, aş vrea să am permis de conducere. M-am interesat dar se face doar pe la Bucureşti şi nu pot să mă duc. Mi-aş dori ca fetele mele să aibă alte amintiri cu mine, nu numai în casă ci într-o excursie sau ceva de gen“, a spus omul.

Auzind despre cazul lui Ion Ciobanu, directorul adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţia Copilului Gorj, Klara Şerbănoaica, a promis că o să încerce să-l ajute pe acesta să obţină permisul de conducere pe care şi-l doreşte foarte mult. Mai mult decât atât, instituţia face demersuri pentru a-i găsi omului un loc de muncă într-un atelier de tâmplărie, pe care să-l declare ulterior unitate protejată.

Vizualizări: 162

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: