Interviu: Enache Marian Florin - secretele performanțelor de succes în canotaj

Practicat pe lacuri, râuri sau mări, canotajul este o adevărată demonstrație de putere, tehnică și rezistență. Pentru a fi un canotor de succes este necesar să ai o pregătire riguroasă, o condiție fizică foarte bună, dar și o tehnică și o comunicare eficientă cu ceilalți membri ai echipei. Antrenamentele sunt foarte intense, iar competițiile sunt la fel de dificile.


În ceea ce privește canotajul românesc, există o serie de canotori de performanță care au adus glorie țării noastre în competițiile internaționale. Printre aceștia se numără și Enache Marian Florin, un canotor din Gorj, campion al României de peste 20 de ori.  Participant la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020, are în palmares 70 de medalii, trofee și cupe, fiind un adevărat reprezentat al sportului pe apă pe plan național, cât și internațional.


În acest interviu, vom afla mai multe despre Enache Marian Florin și despre povestea lui de succes în lumea canotajului.

Reporter: Cine este Enache Marian-Florin?


Enache Marian-Florin: Mă numesc Enache Marian Florian, am 27 de ani și sunt din comuna Aninoasa, Gorj. Sunt sportiv de performanță și practic canotajul de aproximativ 14 ani.


Rep: Cum ai început să practici canotajul?


E.M.F:  La vârsta de 14 ani am fost selectat de către dna. Elvira Văsuț Alecu la Clubul Sportiv Bega Timișoara. Selecția a fost simplă, eram cel mai înalt din clasă, chiar din toată școala la acea vreme, iar pentru canotaj aveam parametrii ideali. Au urmat apoi discuțiile cu părinții, care la început au avut dubii să își lase copilul să plece în alt oraș, dar până la final au fost de acord. Bineînțeles că după ce am ajuns la Timișoara, acolo au urmat testările pentru a vedea dacă mă încadrez în barem. Am fost foarte încântat de plecarea mea și de ideea de a-mi lua viața în mâini, cu toate că nu știam mai nimic despre acest sport. Acum, dacă aș putea să dau timpul înapoi, pot spune ca nu aș schimba nimic.

Rep: Ce îți place cel mai mult la canotaj și cum te ajută acest sport să te dezvolți ca persoană?


E.M.F:  Consider că orice copil trebuie, la un moment dat, să practice sportul de performanță. Canotajul, în viața mea, și-a lăsat amprenta și pentru asta nu pot fi decât recunoscător tuturor persoanelor care, vrând sau nevrând, m-au împins să îmi depășesc limitele. Tot acest sport m-a ajutat să mă dezvolt ca persoană, am învățat ce este răbdarea, am învățat că orice reacție impulsivă nu e întotdeauna benefică și că adaptarea în situațiile critice nu te ajută doar în sport, dar și în viață. Satisfacția supremă pentru fiecare sportiv este atunci când urcă pe podium și uită absolut de tot greul prin care a trecut să ajungă acolo. Pentru mine nu este doar atât. Fiecare antrenament reușit este un pas important și focusul pe pașii mici mă ajută să fiu consistent.

Rep: Care este cea mai dificilă parte a canotajului și care a fost cel mai mare obstacol din cariera ta?


E.M.F: Perioadele dificile din viața unul sportiv sunt iminente, sunt urcușuri și coborâșuri, dar din experiența mea pot spune că mai des rămân impregnate momentele frumoase. Canotajul este un sport dur, pe lângă adversari, câteodată mai trebuie să te lupți și cu vremea, valuri, vânt, frig. O perioada grea din cariera mea a fost atunci când am hotărât să iau o pauză de la sportul de performanță. În momentul când am făcut pasul de la juniori la tineret, așteptările în comparație cu rezultatele mele au fost diferite, ceea ce m-au făcut să cred ca poate este momentul să mă reorientez. La scurt timp, antrenoarea care m-a selecționat m-a contactat și mi-a spus ca nu pot irosi talentul și potențialul pe care îl am. Cu mai multă maturitate am început din nou antrenamentele. Pas cu pas, antrenament după antrenament, mi-am dat seama că avea dreptate și îi sunt recunoscător că a avut încredere în mine.

Rep: Care este cel mai important aspect al alimentației tale înainte și după antrenamentele intense? Respecți o dietă strictă?

 
E.M.F:  Nu respect o dietă strictă, dar am foarte mare grijă ce mănânc.Pentru educația nutrițională avem un nutriționist care este mereu cu ochii pe noi. Hidratarea o consider foarte importantă pentru orice sportiv.

 
Rep: Cum te antrenezi pentru a-ți maximiza performanțele?


E.M.F:  În canotaj fiecare antrenament este important, încerc să respect orice indicație primită de la antrenori și caut în fiecare zi să imi depașesc limitele.

Rep:  Care este cea mai mare realizare din cariera ta de canotor?


E.M.F: Cea mai mare realizare a mea a fost participarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020.

Rep: Ai participat la Jocurile Olimpice de la Tokyo în 2020. Cum te simți când reprezinți România la competiții atât de importante pe plan mondial?

 
E.M.F: Olimpiada este competiția supremă, visul oricărui sportiv, pentru că nu poate participa oricine, este nevoie să te califici. A fost nevoie de mulți ani de muncă. Faptul ca nu am putut să obțin o medalie a fost o dezamagire pentru mine, dar și o motivație pentru Paris 2024. Sentimentul pe care îl simți când știi că reprezinți o întreaga națiune este de nedescris, te responsabilizează să te comporți exemplar în tot ceea ce faci și știi că nu trebuie să cobori ștacheta.

Rep: Cât de costisitor este canotajul pentru un tânăr care vrea să-l practice în România? Este un sport din care se pot întreține cei care fac performanță?

 
E.M.F: Un tânăr care vrea să practice canotajul în România, îl poate practica fără niciun cost, atâta timp cat se încadrează în baremul de selecție. Din momentul în care am fost legitimat la CS Bega Timișoara am beneficiat de cazare, masă, echipament și deplasări la competiții, toate gratuite. Din moment ce faci pasul către Loturile Naționale, medaliile internaționale sunt remunerate, iar în echipa Olimpică sportivii au o indemnizație lunară în funție de rezultatele fiecăruia.

Rep: Cum îți păstrezi motivația atunci când simți că ai o perioadă dificilă în cariera?


E.M.F: Cum am mai spus, momentele grele din viața unui sportiv de performanță nu sunt puține, important este să știi să le gestionezi. Pentru a menține motivația la cote maxime și pentru a nu mă lăsa distras, pe lângă obiectivele principale setate pentru competiții împreună cu antrenorul, îmi stabilesc obiectiv pentru fiecare antrenament și caut mereu sa mă perfecționez. În perioadele cu antrenamente intense și când timpul liber nu prea există, pe lângă staff-ul care ne este pus la dispoziție de către Federația Română de Canotaj, mă ajută foarte mult și logodnica mea. Ea este fostă canotoare și știe exact cum să abordeze situația atunci când mai am derapaje sau am nevoie de un avânt, iar pentru asta îi sunt recunoscător.

Rep: Câtă muncă este în spatele unui sport atât de solicitant fizic?


E.M.F: Într-un rezumat scurt, rutina mea zilnică este formată din 2-3 ore de antrenament principal de vâslit pe apă sau ergometru dimineața și 2-3 ore de antrenament în sală (forță si bike) după amiaza. Timpul rămas este pentru odihnă și pentru refacere. Am învățat că pentru a obține rezultate în acest sport trebuie să fii dispus să faci sacrificii, acestea fiind răsplatite în cele din urmă.

Rep: Care este cel mai mare vis al tău în canotaj și cum îți propui să-l atingi?

 
E.M.F: Cel mai mare vis al meu este să obțin o medalie la Jocurile Olimpice, iar pentru asta am de gând să dau tot ce pot și să rămân la fel de dedicat. Visul meu se va împlini, iar munca va fi răsplătită.

Galerie foto








Vizualizări: 13,705

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: