„Tanaka”, amicul lui Ciupilan, la o nouă evaziune fiscală

Arestat preventiv la sfârșitul lui ianuarie, Mihai Ilarie, zis și Tanaka, din cartierul Meteor, nu părea a fi vreun evazionist cunoscut de prin cartierul menționat, însă anchetele procurorilor s-au finalizat acum cu un nou dosar penal în care bărbatul a fost pus sub acuzare. Arestarea sa s-a produs în dosarul în care acuzatul principal este Ion Rădulescu, zis și Ciupilan, cel care visa în urmă cu câțiva ani să își cumpere un avion astfel încât să fie primul rom din Meteor cu un astfel de aparat. Tanaka a ajuns să fie el pionul principal într-un dosar în care este acuzat de comiterea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, complicele său fiind Mihai Biriță, zis și Gil, din Strehaia.

Fiecare din cei doi a administrat cu ani în urmă LARCOMET SRL Târgu Jiu și, respectiv, GIL COMPANY SRL Strehaia. Prima firmă avea ca obiect de activitate principal „recuperarea materialelor reciclabile sortate”, iar la activități secundare figurau de la „cultivarea cerealelor, legumelor, tutunului”, la „creșterea bovinelor de lapte, cailor” și chiar „fabricarea pâinii, a zahărului”, etc, afaceriștii romi părând a fi specialiști în orice domeniu. În realitate ei s-au priceput doar la evaziune fiscală, firma din Mehedinți ocupându-se cu „intermedieri în comerț cu diverse produse”.

În realitate, „intermedierile” lui Biriță au constat doar în emiterea de facturi fictive. Completate în alb și gata ștampilate, Tanaka și-a comandat de la „partenerul” său de afaceri vreo 40 de astfel de facturi, promițând plata a 5000 de lei. A plătit doar 2000 de lei și a promis că dă și restul când le va vedea înregistrate în contabilitatea firmei din Strehaia. Teoretic, falsele facturi au fost întocmite pentru transportul unor cantități mari de fier vechi, dar anchetatorii au constatat că romii nu dispuneau nici de o roabă pentru a deplasa tonele de fier vechi din acte, despre camioane sau alte utilaje neputând fi vorba.

Ca urmare, atunci când au fost luați la întrebări, cei doi patroni din Meteor și Strehaia au dat din colț în colț, iar inspectorii de la Fisc au calculat o evaziune fiscală de peste 211.000 lei, peste 140.000 de lei fiind impozit pe profit datorat bugetului de stat. O expertiză judiciară contabilă a stabilit că prejudiciul existent în urma emiterii facturilor „buclucașe” a dus la reținerea de către procurori a unui prejudiciu de peste 156.000 de lei, la care se mai adaugă accesorii de aproape 55.000 de lei. Pentru ca în cazul unei eventuale condamnări statul să mai poată recupera ceva din paguba respectivă, procurorii au dispus măsura sechestrului asiguratoriu pe o casă din cărămidă de 250 mp pe care Biriță o are la Strehaia, palatul său fiind evaluat la aproape 300.000 de lei, în timp ce Tanaka s-a ales și el cu un sechestru pe o mașină, acum anchetatorii dorind să afle cât de multe facturi în alb a emis firma din Strehaia, știut fiind că orașul este cunoscut ca un „paradis” al celor care doresc astfel de documente contabile, palatele țigănești fiind constant percheziționate în ultimii ani.

Vizualizări: 164

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: