12 contabili de la ISJ Gorj denunță ilegalitățile din instituție. Cer demisia lui Ișfan

Contabilii gorjeni nu vor să mai tacă. Ei au formulat un memoriu pe care îl vor trimite la Traian Băsescu, Victor Ponta și Remus Pricopie. Ei fac publice probleme serioase din Inspectoratul Școlar Județean, care ar putea deveni dosare penale dacă cineva s-ar uita cu atenție spre instituția condusă de Ion Ișfan.  Redăm, integral, scrisoarea semnată de 12 contabili.

Subsemnaţii semnatari ai prezentului memoriu cu respect solicităm: un control de fond pe linie financiar-contabilă , atât la ISJ- Gorj cât şi la Centrele Financiare din învăţământ la nivelul judeţului Gorj, în special la Centrele Financiare din Tg-Jiu.

Având în vedere expunerea de motive şi argumentaţia relevată în prezentul memoriu solicităm următoarele pentru:

1.      Isfan Ion - Inspector General  ISJ Gorj -destituirea din funcţie şi asigurarea interimatului până la soluţionarea unei anchete/demisia de onoare

2.      Frunzaru Ermina referent ISJ Gorj– responsabil cu avizarea statelor de funcţii  si statelor de salarii – desfacerea contractului de muncă

3.      Ivan Luminiţa Ileana – contabil- şef al ISJ Gorj – desfacerea contractului de muncă

4.      Lambru Carmen Simona -consilier juridic ISJ Gorj – desfacerea contractului de muncă

Expunere de motive:

1.      Considerăm că persoanele respective prin natura funcţiei ocupate şi-au depăşit atribuţiile de serviciu, impunând sau dorind să impună prin abuz în serviciu şi trafic de influenta statutarea şi impunerea unei situaţii pe linie financiară (salarizare) ce contravin respectării disciplinei financiar-contabile, a normelor şi principiilor contabile, administrative  și  de drept al muncii.

 În fapt, începând cu 01.01. 2014, în virtutea OUG 77/2013 persoanele respective doresc impunerea extinctiei totale a  sporurilor de conducere pentru funcţiile de secretar -şef şi contabil -şef din unităţile şcolare

Personalul angajat în aceste funcţii, contabil-şef şi secretar-şef sunt de acord cu respectarea OUG nr.77/ 2013, art.3 şi art.4 privind reorganizarea structurală a serviciilor din unităţile de învăţământ, dar în baza emiterii unei decizii a ISJ Gorj sau a conducerilor unităţilor şcolare, fiind totodată de acord cu diminuarea sporurilor de conducere specifice funcţiilor prin modificarea contractelor individuale de muncă.

         Atât ISJ- Gorj cât și conducerile unităților de învățământ din Gorj, conștienți de caducitatea OUG nr.77/2013, prin care erau obligați ca structurile manageriale ierarhice să dispună și să emită în termen de 30 de zile de la apariția OUG nr.77/2013 , decizii de restructurare a unităților de învățământ și să modifice prin emitere de decizii contractele individuale de muncă ale angajaților, au refuzat și refuza emiterea unor astfel de decizii, dorind impunerea de facto și nu de jure a extincției totale de sporuri prin renunțarea pro bono și unilaterală a angajatului.

         Ca soluție pentru detensionarea situației și normalizarea relațiilor de muncă angajator/angajat am solicitat conducerilor unităților școlare, ISJ Gorj și ordonatorilor de credite la nivel local, o întrunire pentru analiza și soluționarea situației, având ca principii respectarea normelor de dreptul muncii, disciplinei financiare, normelor relaționale privind comunicarea instituțională. Am fost refuzați de ISJ- Gorj și directorii de unități școlare.

         De altfel, răspunsul ISJ- Gorj s-a concretizat prin intermediul mass -mediei atât scrise, cât și on -line, domnul Isfan Ion Inspector Școlar General, prin invectivele proliferate în presă, jignindu-ne efectiv în timpul serviciului, prin defaimare ne-a adus un prejudiciu de imagine, incalcare a dreptului la demnitate totodată amenințându-ne atât în presă cât și în dialogurile individuale, brutale cu directorii și contabilii centrelor financiare,  cu neavizarea statelor de personal și statelor de plată aferente lunii ianuarie 2014, dacă aceste sporuri nu sunt anulate.

         Am solicitat directorilor centrelor financiare(unitati scolare), emiterea unei adrese oficiale către ISJ Gorj pentru obținerea unui răspuns oficial și argumentat din partea ISJ Gorj în privința anulării totale         a sporurilor și explicitarea neavizării statelor de personal și de plată aferente lunii ianuarie 2014, solicitare ce nu a fost onorata , directorii unitatiilor scolare refuzand sa emita o adresa cu acest continut.

         Blocarea statelor , fără o motivare legală o considerăm abuz în serviciu, în formă continuă și agravantă deoarece, aceeași metodă de șantaj s-a produs  si la extincția sporului pentru condiții vătămătoare (extincție totală și unilaterală a angajaților, la presiuni și amenințări verbale cu desfacerea contractelor individuale de muncă.        Precizăm, că nici în acest caz nu s-au emis decizii de anulare a sporului de condiții vătămătoare la contractele individuale de muncă). Ca practică și mod de lucru al ISJ- Gorj, relevăm că și în cazul anulării sporului de condiții vătămătoare  nu s-a primit niciun răspuns oficial din partea ISJ- Gorj către petiționari (unități școlare prin adrese oficiale și angajați petiționari individuali către ISJ- Gorj).

         Un alt act de nerespectare a disciplinei financiar-contabil este relevat de atitudinea partinica și neprofesională a domnului Isfan Ion în acordarea sporului de condiții vătămătoare: la nivelul județului Gorj sunt unități școlare și unități conexe care beneficiază și în prezent de acest spor (CJRAE Gorj).

         Tot în acest sens, de partinitate, domnul Isfan Ion a dat aprobare pentru menținerea sporului de conducere pentru contabil- șef și secretar -șef (aferente drepturilor salariale pentru luna ianuarie 2014) la anumite unități școlare: Colegiul Național ”Spiru Haret” și Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu”.

         Un alt aspect privind relaționalitatea ierarhică ISJ - unități școlare este sintagma utilizată de ISJ Gorj la elaborarea adreselor emise pentru unitățile din rețeaua școlară: ”sunteți direct răspunzători pentru exactitatea datelor și tragerea la răspundere...” expresie ce denotă conflictuarizarea relațiilor ierarhice și de muncă având o tentă de amenințare penală (semnat întotdeauna de Inspector Școlar General Isfan Ion, referent Frunzaru Ermina și consilier juridic Lambru Carmen, contabil-sef Ivan Luminita Ileana). Aptitudinile managerial- profesionale ale persoanelor menționate sunt reflectate și de pierderea în instanță a numeroaselor procese pe linie de dreptul muncii, ceea ce denotă decizii nelegale si eronate ale ISJ- Gorj , in speță a persoanelor decizionale (inspectori generali, șefi compartimente, servicii, birouri), privind relațiile de muncă cu angajații (ar fi un punct interesant pe fișa de evaluare și autoevaluare).

Cu respect ne permitem să propunem empiric o soluție privind aplicarea OUG nr 77|2013 la nivelul unităților școlare: crearea unor structuri, servicii, birouri financiare cuantificate zonal la nivel de comune cu sef -serviciu, crearea la nivel urban de un singur centru financiar cu sef -serviciu.

Propunem semnătură și sigiliul electronic pentru programul de salarizare EDUSAL, deoarece ISJ-Gorj de mai bine de un an nu emite state personal și salarii în format paper, cu sigiliul institutiei și semnătura persoanei responsabile cu aprobarea lor, vorbind neacademic așteptăm o ”bulină verde”. Dacă ceva nu îi convine domnului Isfan nu ne dă aprobare. Acest program centralizat de salarizare a ajuns un instrument de santaj in mainile unui singure persoane. Programul în sine este util, singura deficiență  fiind concentrarea puterii de aprobare. În acest sens solicităm o contraviză directă ordonator de credite-unități școlare.

2.      În statele de plată aferente lunii ianuarie 2014 directorii de unități școlare au impus nerespectarea Legii 356/2013 anexele 4 si 5 în sensul nerespectarii degrevarii de doar 4 ore  și restul de ore intrând ca  obligație de catedră. Au impus ca orele obligație de catedră sa le fie plătite tot ca ore suplimentare. Acest fapt reprezinta practic o fraudă, existând o diferenta salariala semnificativa.

3.      Impunerea verbală a Inspectorului Scolar General către conducerile unităților de învățământ,  de incadrare a cadrelor didactice pensionate  cu norme ce depășesc ca număr de ore normativele în vigoare . (D-l Isfan una cere  în sedințele cu directorii, respectarea normativelor pentru angajarea cadrelor pensionate și alta telefonic catre anumiți directori de unitati scolare)

4.      Nerespectarea disciplinei financiare prin angajarea în ultimii doi ani a peste 50 de cadre didactice auxiliare și nedidactice în virtutea principiului legiferat pana la aparitia OUG 77/2013, proporție 7:1. Considerăm că acest principiu nu a fost respectat deoarece pe o medie de 50 de persoane care au fost angajate in ultimii 2 ani nu au fost reduceri de 350 de posturi , cadre didactice auxiliare și nedidactice, la nivelul județului Gorj. Aceste angajari au fost lasate la latitudinea directorilor de unitati scolare devenite Centre Financiare.  In organizarea concursurilor ISJ -Gorj nu a asigurat o recomandare minimală privind condițiile de angajare, asigurând doar comisii dedicate, candidat dedicat și impunerea verbală de către Isfan Ion pentru directorii de unități școlare unde s-au desfășurat concursuri de angajare: ,,cine nu trebuie îl eliminați la interviu,,. In procesul-verbal al comisiei de verificare a dosarelor nu apare decât semnatura directorilor de unități nu și a membrilor comisiilor de analiza și verificare a dosarelor candidaților. De altfel în majoritatea cazurilor aceste documente, atât dosare personale ale persoanelor înscrise cât și documentația efectivă de desfașurare a concursurilor a fost distrusă, când efectiv conform legii trebuia arhivată.

Exemplu : Colegiu Comercial,, Virgil Madgearu, Scoala Gimnaziala ,, Constantin Savoiu,, Scoala Gimnaziala,, Voievod Litovoi,, Scoala Gimnaziala ,, Sf. Nicolae,,  Scoala Gimnaziala ,,Constantin Brancusi,, Scoala Gimnaziala,, Pompiliu Marcea,, Scoala Gimnaziala,, Ecaterina Teodoroiu,, Scoala Gimnaziala ,, Gheorghe Tatarescu,,  Liceul de Arte,, Constantin Brailoiu,, Colegiul National,, Henri Coanda,,  Grup Scolar ,, Traian Vuia,, Liceul ,, Gheorghe Magheru,, Scoala Gimnaziala,,Alexandru Stefulescu,,Scoala Gimanaziala Novaci,Scoala Gimnaziala Cilnic,Liceul cu Program Sportiv, Liceul Teologic Colegiul Tehnic Matasari, Liceul Tehnologic,, Constantin Brancuși,, Peștișani,, Grupul Scolar Energetic Turceni, Școala Gimnazială Sâmbotin. Aceste angajări s-au facut după aprobarea ștatelor de funcții.

Daca se dorește în mod obiectiv respectarea disciplinei financiar-contabile, în ceea ce privește reducerea cheltuielilor bugetare, respectarea încadrării în buget având ca punct referențial costul/elev considerăm următoarele: solicitați o situație a încadrărilor persoana/funcție/normativ nominal direct unităților școlare și cu respect vă informăm ca există persoane încadrate fără a  se respecta normativele de încadrare.      Solicităm  analiza pe fiecare unitate care să ajungă direct la Ministerul Educației Naționale eludând pe referent Frunzaru Ermina, funcționar al ISJ-Gorj ce aprobă existența unor posturi care nu mai îndeplinesc condițiile de normare legală. Doamna Frunzaru Ermina eludează principiul cost/elev pe unitate școlara când e vorba de menținerea unor posturi dedicate, aplicând media de normare pe total județ.

Cu multa condescendenta va rugam sa analizati urmatoarele aspecte:

1.      Impactul psihologig socio-profesional a mediului in care ne desfasuram activitatea.

2.      Impactul psihologic asupra vointei personale ca cetateni cu drept de vot.

(va rugam ganditi-va la dimensiune retelelor de socializare)

3.      Perimarea ca institutie a Inspectoratelor Scolare Judetene devenite entitati cu un impediment major in fluxul decizional si financiar in cadrul sistemului informational-financiar

4.      Crearea unor structuri functionale a cadrelor didactice auxiliare si nedidactice subordonate direct ordonatorului de credite ca servicii publice deconcentrate.

5.      Din consideratie si respect pentru cadrele didactice , alaturi de care ne desfasuram activitatea, nu analizam fapte si situatii specifice procesului educational, fapte si evenimente ce fac obiectul de control specific pe linie administrativ-educationala:

-          Pretransferari in perioada de pre-pensie  in interesul invatamantului , cu revenire prin detasare la aceesi unitate (unde este interesul invatamantului?)

-          Titularizari dedicate prin art. 253 din Metodologia de miscare a personalului

-          Set de lucrari la Evaluare Nationala si examen de Bacalaureat dedicate pentru control la evaluatori prenumiti

-          Introducerea de pagini suplimentare in lucrarile pentru examene de Evaluare Nationala, Bacalaureat, lucrari sustinere grade didactice, nu generalizam subliniem, cu specificatie.

Domnului Ministru al Ministerului Educatie Nationale,

Nu ati analizat de ce domnul profesor Mergea Nicolae si domnul profesor Nichifor Gheorghe, cadre didactice din judetul Gorj, de o probitate profesionala si morala deosebita, au refuzat functia de inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Gorj, avand ca inspector general-adjunct pe domnul profesor Isfan Ion?

Cu multa consideratie,

Vizualizări: 538

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din :

Citește și: