12 poliţişti judecaţi în dosarul ”Mafia Cărbunelui”

Nu mai puţin de 12 agenţi de poliţie din cadrul IPJ Gorj şi cinci „civili” au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General în dosarul ce vizează furturile masive de cărbune din zona Rovinari-Turceni, rechizitoriul de acum fiind rezultatul descinderilor de amploare ce au avut loc în urmă cu câteva săptămâni pe raza judeţului. În acest dosar Complexul Energetic Oltenia s-a constituit parte civilă, prejudiciul estimat de anchetatori fiind de peste 3,7 milioane lei, cantitatea de cărbune furată pe parcursul câtorva luni fiind de 50.000 de tone.

Dosarul înregistrat la Tribunalul Gorj de procurorii Secţiei Urmăriri Penale din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are un prim termen de judecată pentru mâine, când, probabil, un judecător de cameră preliminară se va pronunţa în privinţa probelor existente. Agenţii care vor avea de dat explicaţii în următorii ani, procesul fiind unul de durată datorită numărului mare de inculpaţi, sunt Gheorghe Milodin, Nicolae Milodin, Constantin Manolache şi Ştefan Găman, aceştia fiind în arest preventiv. Sub control judiciar sunt Florin Glaje, Nicolae Marinel Staicu, Daniel Ungureanu, Florin Gabriel Vlăduțu, Marin Paul Gheară şi Dan Ciuciuc.

Toţi sunt acuzaţi de comiterea a una sau mai multe infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu  şi fals intelectual sau complicitate la fals intelectual. Numărul actelor materiale diferă şi el, de la 1 la 11, recordul fiind deţinut de Staicu, trimis în judecată pentru 11 fapte de abuz în serviciu, 5 de fals intelectual şi o luare de mită. Şpaga cea mai multă pare să se fi dus către Gheorghe Milodin, judecat pentru 5 acte materiale de luare de mită, 4 de abuz în serviciu și 2 de fals intelectual. Alături de polițiști mai sunt judecați și gorjeni fără grade, implicați în rețeaua de furt de cărbune, unul singur fiind sub control judiciar. Acesta este Nicolae Ișfan, acuzat de furt calificat, ceilalți, care sunt în arest preventiv, fiind Claudiu Constantin Boboc, Vasile Geani Butură, Constantin Cărăgui și Nicolae Popescu. Toți sunt acuzați de furt calificat, pentru primii doi reținându-se și infracțiunea de tăinuire.

Faptele descrise de procurori

Cercetările anchetatorilor au vizat doar perioada 2014-2015, până la momentul descinderilor, polițiștii fiind acuzați că erau pe mână cu hoții de cărbune și cu șoferii care transportau marfa furată. Furturile se produceau în special în gospodăriile de la marginea orașului Rovinari, benzile transportoare trecând pe lângă curțile localnicilor. Aici furturile de pe bandă erau la ordinea zilei, cei implicați în rețea având sarcini bine delimitate.

„În vederea tranzitării zonei Rovinari în bune condiţiuni, inculpaţii care sustrăgeau cărbune se aflau în relaţionare cu agenţi de poliţie care le permiteau să parcurgă zona lor de responsabilitate fără a verifica provenienţa mărfii, contra unor sume de bani, deşi cunoşteau faptul că aceasta este sustrasă. De altfel, unii agenţi de poliţie beneficiau şi ei de cărbunele sustras şi chiar le indicau transportatorilor rutele sigure pe care puteau merge. De asemenea, nu le verificau documentele de provenienţă, în marea lor majoritate acestea fiind falsificate. În acest context, inculpaţii, agenţi de poliţie, au omis să ia măsuri în sensul întocmirii unor dosare penale privind furtul de cărbune. Agenţii de poliţie în cauză evitau, de regulă, să pretindă în mod direct sume de bani cu titlu de mită. În cazul opririlor în trafic, conducătorilor auto li se prezentau în primul rând consecinţele săvârşirii acelor abateri, în unele cazuri în mai multe rânduri, făcându-se aprecieri cu referire la cuantumul mare al amenzilor, pentru a crea în percepţia lor ideea că măsurile legale ce trebuiesc aplicate sunt unele aspre şi că, prin urmare, ar fi mai convenabilă remiterea unor sume de bani cu titlu de mită”, spune Parchetul.

Teama de înregistrări

Polițiștii ajunși după gratii sau trimiși în judecată sub control judiciar și care acum taie frunză la câini pe la locurile de muncă au încercat să se ferească la maxim de interceptări sau să poarte discuții care să le pericliteze libertatea și sursele ilegale de venit. Anchetatorii au reușit însă chiar și așa să strângă suficient de multe probe, camere de filmat sau microfoane fiind plantate inclusiv pe stâlpii unor parcări de pe marginea drumului de pe traseele pe care le foloseau hoții de cărbune.

„Cu privirea la modul de operare folosit în primirea sumelor de bani cu titlu de mită, agenţii de poliţie în cauză au dezvoltat o serie întreagă de metode  care să evite o eventuală înregistrare audio sau video a acestora,  nu discutau şi nici nu permiteau să se discute despre mită. Au existat, însă, şi situaţii în care agenţii de poliţie cereau în mod direct sume de bani de la contravenienţi, precum şi situaţii în care, după primirea banilor, aceştia erau ascunşi (de exemplu în şosete), dar de cele mai multe ori sumele erau împărţite între agenţii de poliţie de pe echipaj. De asemenea, pentru a evita surprinderea în flagrant de către organele abilitate, aceştia evitau să discute despre sumele de bani primite cu titlu de  mită şi reacţionau imediat atunci când alte persoane începeau o conversaţie în acest sens; mai mult, aceştia nu discutau la telefon aspecte referitoare la activitatea infracţională şi urmăreau în permanenţă ca aceasta să nu fie înregistrată audio sau video. După ce le era remisă suma de bani cu titlu de mită, inculpaţii se arătau dispuşi ca pe viitor să manifeste aceeaşi atitudine în sensul neluării măsurilor legale. În plus, îi informau pe conducătorii auto despre alte echipaje de poliţie care i-ar putea surprinde săvârşind abateri rutiere”, mai arată anchetatorii într-un comunicat de presă.

Vizualizări: 506

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: