Preşedinte de partid, judecat pentru 9 delapidări!

Lichidatorul judiciar Matei Catrinoiu, preşedinte al PNŢCD Gorj, a fost trimis în judecată de procurorii târgujieni, acuzaţia fiind de delapidare. În calitate de lichidator judiciar, acesta şi-ar fi însuşit bani din contul unei firme aflate în insolvenţă. Firma aparţine unor romi, iar aceştia s-au plâns şi de faptul că o barjă cumpărată pentru a fi dată la fier vechi a fost valorificată cu patru mii de lei, deşi valora patru milioane. Catrinoiu s-a declarat nevinovat în faţa procurorilor, urmând ca judecătorii să stabilească cine spune adevărul.

Judecătoria Târgu Jiu a înregistrat dosarul penal în care inculpat este Matei Catrinoiu la sfârşitul lunii august, săptămâna trecută instanţa constatând legalitatea rechizitoriului întocmit pe numele liderului ţărănist. Magistraţii au stabilit cu această ocazie că procesul poate să înceapă pe 4 noiembrie, termen la care, teoretic, inculpatul ar trebui să fie prezent în faţa judecătorilor, asta deşi soţia sa este judecător la aceeaşi instanţă, e drept, pe cauze civile.

Ca părţi vătămate în dosar apar Tănasie Mihai, Liliana Mihai şi Daniel Ionuţ Mihai, Fiscul şi Siomax SPRL constituindu-se părţi civile. Romii din Meteor sunt cei care l-au reclamat iniţial pe Catrinou la procurori, aceştia simţindu-se înşelaţi de cel care trebuia să le administreze afacerile de la firma lor, intrată în insolvenţă. Supărarea cea mare a fost dată de faptul că o barjă pe care firma lor o luase pentru a o da la fier vechi a fost vândută de Catrinoiu, în 2012, la un preţ subevaluat. Romii vorbeau de un preţ de 4 milioane de lei pe care l-ar fi putut obţine pe barja respectivă, firma de lichidare judiciară a lui Catrinou încasând pe ea „fabuloasa” sumă de 4000 de lei.

Banii-n buzunar

Romii care sperau să facă o afacere bună cu vânzarea la fier vechi a barjei s-au trezit cu ochii-n soare, mai ales că şi de cei 4000 de lei obţinuţi prin vânzarea barjei respective s-a ales praful. Anchetatorii au constatat că, pe parcursul câtorva luni, banii au fost scoşi din contul firmei sale de către Matei Catrinoiu şi folosiţi de acesta în interes personal. La final, în soldul contului respectiv mai erau vreo 80 de lei, bani cu care, eventual, romii puteau să îşi cumpere nişte bere şi seminţe pentru a-şi mai potoli supărarea.

Expertize şi contraexpertize au dovedit pe parcursul anchetei efectuate în ultimul an că Matei Catrinoiu a tocat banii de pe barjă invocând tot felul de cheltuieli pe la firma romilor, lucru nesusţinut însă şi de experţi. Banii au ajuns în buzunarul său prin retragerile succesive făcute la bancă, retrageri care acum reprezintă tot atâtea acuzaţii de delapidare. Liderul ţărănist s-a prezentat însă ca fiind o persoană care nu a comis asemenea fapte, el negând acuzaţiile ce îi sunt aduse, în faţa instanţei urmând să şi dovedească dacă e sau nu aşa.

„Din materialul probator administrat în cauză rezultă în afara oricărui dubiu că inculpatul Catrinoiu Matei (…) a retras din contul bancar al societăţii suma de 39.600 lei, iar suma de 25.328,26 lei a însuşit-o în interes personal. (…). De asemenea, inculpatul a încălcat în mod flagrant normele legale privind exercitarea profesiei de practician în insolvenţă şi a codului de etică profesională şi disciplină ale Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România. În ceea ce priveşte poziţia procesuală a inculpatului, reţinem că acesta nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii de delapidare în formă continuată. Pe parcursul cercetărilor a avut o poziţie oscilantă în relaţia cu organele de cercetare penală (…)”, se arată în rechizitoriul înaintat instanţei de judecată.

Antecedente

Matei Catrinoiu este cel care în vara lui 2012, când candida la şefia Consiliului Judeţean Gorj, a fost nevoit să renunţe la campania electorală după ce a denunţat-o pe judecătoarea Carmen Mladen, de la Curtea de Apel Craiova. El a făcut un denunţ la DNA, spunând că judecătoarea îl şantaja cu nişte poze compromiţătoare, în care apărea alături de ea, în cele din urmă magistratul fiind condamnat la închisoare cu executare. În decembrie 2013, după ce a tocat banii proveniţi din barja romilor din Meteor, Catrinoiu l-a denunţat şi pe fostul candidat la Preşedinţia României, Constantin Ninel Potârcă. Cel numit „Obama” de Meteor a fost prins în flagrant dându-i acestuia 5000 de lei despre care procurorii spuneau că e mită şi pentru care el a şi primit o condamnare nedefinitivă. Potârcă spunea că sunt bani pentru administrarea firmelor sale de către Catrinoiu, acum procesul său bătând pasul pe loc la Curtea de Apel Craiova întrucât liderul ţărănist nu trece pe la instanţă, iar pronunţarea unui verdict final nu se poate da până nu este audiat şi acesta.

Vizualizări: 270

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: