14 patroni cu dosare penale pentru evaziune fiscală

Un număr de 14 administratori din Gorj s-au ales cu dosare penale, fiind suspectaţi de evaziune fiscală. Conform Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj, prejudiciul creat se ridică la peste 6 milioane de lei. Societăţile în cauză desfăşurau diverse activităţi, de la fabricarea de mobilier până la  recuperarea de materiale reciclabile.

“Urmare acţiunilor de inspecţie fiscală desfăşurate de către Activitatea de Inspecţie Fiscală a Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Gorj în luna septembrie 2013, au fost constatate sume suplimentare în valoare de 6.416 mii lei, fiind totodată aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 25 mii lei şi dispuse măsuri legale ce constau în instituirea sechestrelor asiguratorii în vederea recuperării sumelor constatate. În urma acţiunilor de control îndreptate în special în combaterea fenomenului de evaziune fiscală, la un număr de 14 contribuabili au fost întocmite sesizări penale privind încălcarea legislaţiei fiscale. Suma cu care bugetul general consolidat a fost prejudiciat fiind de 6.060 mii lei”, se arată în comunicatul transmis de Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Gorj. 

AJFP Gorj a exemplificat câteva societăţii unde au fost constatate astfel de nereguli.  La un magazin de produse alimentare, băuturi şi tutun, inspectorii au constatat că administratorul societăţii a înregistrat în evidentele contabile documente emise de către societăţi de tip „fantomă”, care emit documente în scopul înregistrării de cheltuieli care diminuează profitul impozabil şi totodată plata TVA-ului. Tot acest agent economic, nu a declarat şi nu a virat în totalitate veniturile realizate. Prejudiciul creat bugetului de stat fiind în suma de 1.515.000 lei.

Lichidator judiciar, suspectat de evaziune fiscală

Tot urmare controalelor efectuate la o societate care are ca obiectul activităţii de practician în insolvenţă s-a constatat că nu a înregistrat integral veniturile realizate şi implicit impozitul pe venit, în suma de 78.000 lei. Practic, dacă ar fi înregistrat aceste venituri ar fi depăşit plafonul legal de scutire la plata TVA. Cu ocazia inspecţiei fiscale a fost calculată şi taxa pe valoare adăugata de plata, 123.000 lei.  

Alte dosare penale

Un alt caz este cel întâlnit de inspectorii fiscali la o societate care desfăşoară activitatea de fabricare a mobilei. Aici au fost stabilite obligaţii fiscale suplimentare de plată la bugetul statului în sumă totală de 519 mii lei, administratorul fiind învinuit de operaţiuni fictive. Acelaşi tip de operaţiuni au fost întâlnite şi în acţiunea de control desfăşurată la un agent economic care desfăşoară activitate de recuperare a materialelor reciclabile sortate. În acest caz, prejudiciul creat bugetului de stat fiind in suma de 499  mii lei.  Administratorul societăţii nu a declarat şi nu a virat către bugetul statului suma de 35.000 lei, sume care reprezintă redevenţe miniere şi taxe de exploatare.

Vizualizări: 151

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: