I-a ars casa înainte de pomana socrului

Noapte de coşmar pentru un bătrân din Gorj, care sâmbăta trecută se pregătea să facă o pomană în memoria fostului său socru. Casa acestuia şi o bucătărie de vară au fost mistuite într-un incendiu şi totul s-a transformat în scrum, omul gândindu-se acum la cât de greu îi va fi în iarna care urmează, despre pomeni nemaiputând să fie vorba.

Incendiul a avut loc la Bâlteni, focul fiind observat în jurul orei 3.00, localnicii mobilizându-se atunci cu toţii pentru a ajuta la stingerea flăcărilor. Nu a contat că afară erau minus două grade Celsius. Oamenii au venit pentru a salva ce se mai putea, mai ales că îl ştiau în casă pe proprietar împreună cu doi nepoţi, care au fost însă scoşi la timp pentru a fi salvaţi. „Am auzit o bubuitură de am crezut că fulgeră. Am ieşit afară şi am văzut focul. Nu cred că a fost butelie pentru că dacă era aşa ceva era şi mai grav de cât e acum”, a spus unul dintre localnicii care au sărit în ajutorul proprietarului.

Oamenii au reuşit să mai salveze de prin locuinţă ce s-a mai putut, dar, ţinând cont şi de tonele de apă folosite de pompieri, imobilul va redeveni cu greu o casă în perioada următoare. „Noi când venirăm aici era iadul. Nu te puteai apropia la cât era de mare flacăra. Puserăm mâna pe un furtun, dar nu aveam ce face cu el. Ne strunea cineva să nu intrăm că poate intră focul pe noi, dar nu puteam să-l lăsăm pe om să piardă tot ce mai avea pe aici. I-am mai scos un televizor, un frigider, ce s-a mai putut aşa la repezeală, dar prea multe nu am salvat nici noi”, a declarat un vecin al păgubitului.

A ars mâncarea pentru pomană

Cel mai mult l-a durut însă pe Barbu Săftoiu, proprietarul casei, că flăcările i-au mistuit şi toată pregătirea pe care o făcuse pentru a organiza o pomană la care erau aşteptate să participe zeci de persoane din sat. Piftiile şi sarmalele s-au făcut scrum, iar acum pentru bătrânul rămas fără o casă nu mai are importanţă decât cum va reuşi să treacă peste iarna care urmează. „Nu mai am ce să fac, de pomană nici vorbă. Cu ce s-o fac? A ars până şi coşul pe care trebuia să-l duc la biserică să-l sfinţească părintele. Mâncarea e şi ea scrum, ce să mai pun pe masă la oameni? Nu mai am eu ce să mănânc de acum încolo, dar apoi să mai mă ţin de pomeni. Să văd cum trec eu peste iarna care urmează că să s-ar putea să-mi facă mie alţii pomana”, a declarat, supărat, bătrânul.

Primarul Gheorghe Păsărin a fost prezent la casa lui Săftoiu şi a încercat să-l încurajeze pe acesta pentru a trece mai uşor peste necazul de care a avut parte. „Noi vom încerca să-l sprijinim pe perioada iernii, în special, pentru a trece mai uşor peste unele probleme pe care le are. Vom fi alături de dumnealui, deşi greutăţile pe care le are după acest incendiu sunt destul de mari”, a spus edilul.

Săteni supăraţi

Pompierii au intervenit cu trei autospeciale pentru a preveni extinderea incendiului şi la alte case din vecinătate, dar localnicii îi acuză chiar şi aşa că au intervenit prea târziu. „Nu că au venit târziu, au venit foarte târziu. Au ajuns trei maşini aici, dar după o oră şi jumătate, când deja totul era dus. Se putea extinde şi la vecini şi tot aşa mai departe că sunt casele dese. Ar fi trebuit să fie la Primărie o maşină care să vină prima până vin pompierii de la ISU”, a spus o localnică, şeful pompierilor veniţi să lichideze incendiul spunând că nu poate fi vorba de o întârziere, reclamaţii de acest gen fiind făcute aproape la fiecare intervenţie, oamenilor părându-li-se în acele momente de groază că trece foarte mult timp până când le vine cineva în ajutor.

„Nu e adevărat că s-a venit târziu. Este ceva distanţă, pentru că noi venim de la Turceni, iar pe drum a fost o ceaţă densă. Am venit foarte repede, se poate verifica lucrul acesta destul de simplu. Din contră, noi am cerut sprijin la colegii de la Târgu Jiu pentru încă o maşină când am văzut că sunt probleme aici şi, ca dovadă că focul a fost stins la timp este că nu s-a extins la alte clădiri”, a declarat Gabriel Truşcă, din cadrul ISU Gorj. Informaţiile preliminare din anchetă arată că un coş defect la o sobă a generat toată nenorocirea, temperaturile scăzute din ultimele nopţi determinându-i pe oameni să bage cât mai multe lemne pe foc, fără să fi verificat însă şi coşurile de aerisire.

Vizualizări: 215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: